На почивка в ... Чернобил

Черният туризъм е в своя възход и може би най-добрият пример за това явление е все по-нарастващия интерес към Чернобил като туристическа дестинация.

На почивка в ... Чернобил

На 26 април се отбелязва 30-годишнината от експлозията, която е най-тежката ядрена катастрофа известна на човечеството. През последните години, посещенията на мястото на ядрения взрив са се увеличили значително, благодарение на базираната в Киев туроператорска агенция "SoloEast", според която близо 10 хиляди туристи годишно посещават дестинацията.

"Ограничената" зона в радиус 50 км от центъра на замърсяването се намира около самата централа, но е безопасна за кратки посещения, тъй като нивата на радиация са спаднали значително. Тези посещения са строго регулирани и са възможни само и единствено като част от организирана обиколка.

Няколко частни туроператорски фирми предлагат екскурзии в зоната, като някои от случаите включват нощувка.

Вече пристигнали посетителите имат забрана да докосват, ядат или пият каквото и да било, освен ако не е внесено извън зоната. Също така са предупредени да не сядат на земята, защото въпреки спада на радиацията през годините, все още нивата са 10 пъти по-високи от нормалните.

Най-желана дестинация за туристите от цял свят е призрачният град Припят в Украйна, който е изоставен след ядрената катастрофа.

БГНЕС