Международна кампания "Аз харесвам българските народни танци" - Включи се и ти!


От началото на 2015 година се провежда конкурсът Richmart Vintage в подкрепа на българските фолклорни танци и мода. Идеята е на фабриката за мъжки костюми Ричмарт, която наскоро получи Златна игла на Академията за мода за цялостен принос към шивашката индустрия в България.

Fashion.bg и Be Global Fashion Network са съорганизатор и основен медиен партньор. В кампанията е партньор и Национален фолклорен ансамбъл "Българе".


Международна кампания


Основната цел е да се популяризират българските народни танци в България и чужбина, като те се представят с видео клипове, изпратени от професионални танцьори и любители, облечени в костюми и модерни дрехи, вместо с народни носии. Някои от клиповете са направени и на модерна музика (хип-хоп, рок и др.), за да се илюстрира идеята, че българските танци са уникални и те биха могли да влязат в дискотеките и да се танцуват на всякаква музика по цял свят. Много от клиповете могат да бъдат разгледани в сайта richmart-vintage.com


Международна кампания


Постепенно поради големия интерес конкурсът премина в международна кампания, чиято цел е да се заговори за България в световен мащаб. Така чрез магията на българския фолклорен танц ще се рекламира България, българската индустрия и всичко, което е произведено в България като нещо качествено и уникално, каквито са неравноделните ритми в българските фолклорни танци.

 


Пикът на кампанията ще бъде на 24 май. Призоваваме всички българи да се включат в нея като на 24 май танцуват български хора и заснемат кратки видео клипове, които да публикуват в youtube и facebook със заглавие "Аз харесвам българските фолклорни танци!". Можете да добавите своето име, фирма и т.н. Стремежът на организаторите и партньорите на кампанията е да се заговори масово за България и българските танци.


Много известни личности подкрепиха кампанията, като заснеха кратки видео клипове. На пресконференция в София през февруари Алфредо Торес се включи в кампанията. Той направи атрактивна демонстрация на шопско хоро върху салса музика, заедно с Формация RICHMART. Алфредо Торес отбеляза, че подкрепя проекта, защото харесва естетизма на българския фолклор и като цяло идеята е много съвременна с поглед към бъдещето.


Международна кампания


На 5 април, неделя, във Велико Търново се състоя среща на партньорите - Ричмарт, Национален фолклорен ансамбъл "Българе" и Fashion.bg, на която бяха обсъждани множество идеи, за да се гарантира успеха на кампанията. Беше взето решение да бъдат създадени и клипове, демонстриращи как точно се танцуват най-популярните български хора, за да може всеки, който желае да научи и нови танци. Те ще бъдат публикувани на сайта richmart-vintage.com


Българските фолклорни танци носят здраве и настроение
. Това ще бъде едно от посланията на кампанията, която се стреми да увлече и чужденците да танцуват български хора и ръченици или поне световните медии да забележат нашата инициатива.


"Нека целият свят да очаква 24-ти май! Дръж се земьо, българин те гази! Нека заедно да направим осмото чудо на света!",
това е призивът на организаторите.