Ключът към дълголетието

Енергичната физическа активност може да е по-добра за дълголетието, отколкото умерените физически упражнения, сочи изследване, проведено в Австралия сред хора на средна и в напреднала възраст.

Ключът към дълголетието

Учените са проследили 204 542 души над 45 години в продължение на 6 години. Те са били разпределени в 3 групи - водещи заседнал живот, практикуващи умерена физическа дейност като плуване и тренирайки по-енергично спортове като аеробика или тенис. Учените са установили, че последната група намалява риска от преждевременна смърт с 13% спрямо тези, водещи заседнал живот. При хората с умерена физическа активност този процент е 9. Според д-р Мелъди Дин от факултета по социална хигиена в Университета в Сидни, тези резултати показват, че лекарите и здравните власти трябва да поощряват енергичните физически упражнения като път към по-дълъг живот.

Световната здравна организация и здравните власти в САЩ, Европа и Австралия препоръчват един възрастен човек да има поне 150 минути умерена физическа активност седмично или 75 минути - енергична физическа активност.
"Нашето изследване показва, че дори и малки дози енергични физически натоварвания могат да намалят риска от преждевременна смърт", подчертава д-р Дин.
Друго изследване, публикувано в бюлетин на Американската сърдечна асоциация посочва, че случаите на внезапно спиране на сърцето по време на спорт при хора на средва възраст и физически активни, са рядкост.

БГНЕС