Международен ден за бой с възглавници

Международния ден на борбата с възглавници бива отбелязван всяка година в първата събота на април.

В Лондон, стотици хора се включиха в традиционния бой с възглавниците на площад Трафалгар в сърцето на британската столица. В един момент сякаш се бе върнала зимата – навсякъде летяха пух и пера, сякаш се е разразила зимна буря.

Международен ден за бой с възглавници

Боят се разгоря край фонтаните пред Националната галерия и под Колоната на Нелсън. Поради големия брой участници, пространството се оказа тясно, но настроението на участниците и зрителите не се развали от това. Няма съобщения за пострадали от боя.

През последните седем години бяха проведени подобни боеве в повече от 100 града по целия свят, с участието на десетки хиляди. Като правило участниците носят сами възглавниците си.

В центъра на Ню Йорк, на площад Вашингтон скуеър се проведе същото събитие - бой с възглавници.

Няколкостотин души с меки възглавници в ръце се събраха на площада в следобедните часове в събота. Правилата на тази игра не са много. В "битката" може да се използват само възглавници без пера, а да се атакува противника може само въоръжен с възглавница.

Някои от участниците в "битката" дойдоха на бойното поле облечени в пижами. Това освен, че не е забранено, дори се насърчава. Според правилата, след като "битката" приключи, "оръжията" трябва или да се приберат вкъщи, или да бъдат поставени в специални контейнери. Миналата година организаторите предадоха на нюйоркски приюти повече от 1500 бойни възглавници.

Флашмоб "Бой с възглавници" се проведе и в София, пред Народния театър "Иван Вазов" в събота.

БГНЕС