За и против видеоигрите

Видео игрите действително стимулират умствения и визуалния капацитет, но в същото време практикуването им дълго време води до поведенчески проблеми, става ясно от две изследвания, публикувани в научното издание "PLoS One".

За и против видеоигрите

Игрите на компютър подобряват зрителните умения, счита един от авторите на изследване, осъществено от учени от университета "Браун" в Роуд Айлънд.
"Възможно е големите визуални тренировки, осъществявани по време на игрите в продължение на години, да подпомагат механизмите на развитие на зрителния капацитет", считат учените.
"Мнозина все още считат видео игрите като загуба на време, макар че изследванията показват и техните положителни страни", отбелязва един от авторите на изследването Арон Берърд.

Друго научно изследване - на университета в Оксфорд, твърди че децата, които играят видео игри повече от 3 часа дневно, носят риск да изпаднат в хиперактивност, да проявяват агресивност и да не учат добре.

Тези проблеми в поведението им са свързани с времето, прекарано в игри, а не с типа игри, които играят, уточняват учените. Те не са открили връзка между видеоигрите с насилие и агресивно поведение в реалния живот или спад на резултатите в училище.

БГНЕС