Бащините гени са по-активно използвани от майчините

Човек получава по равно количество гени от двамата си родители, но използва по-активно ДНК-то, наследено от бащата.

Бащините гени са по-активно използвани от майчините

Изводът е на учени от Университета на Северна Каролина, изследвали лабораторни мишки Collaborative Cross. По своето генетическо разнообразие този тип гризачи наподобяват хората, затова резултатите от изследването могат да се считат за валидни за всички бозайници.

Учените разделили мишките на 3 групи, като получили 9 типа потомство. Когато новото поколение достигнало зрялост, американците измерили нивото на експресия на гените в различни типове телесна тъкан и ги сравнили с майчините и бащините аналози.

Оказало се, че бащините гени доминират в 60% от случаите. В частност, мозъците на новото поколение мишки били по-близки като структура до мозъците на бащите им в сравнение с мозъците на майките им. Оттук и поведението им копирало това на мъжкия родител в по-голяма степен, отколкото това на женския.

"Получените резултатите могат да спомогнат при лечението на наследствени заболявания. Вредната мутация, получена от майката, не разрушава така силно организма, както унаследената от бащата", отбелязва ръководителят на изследователския екип Фернандо Пардо-Мануел де Вилена.

БГНЕС