Конкурсът "Мис Свят" без кръг по бански костюми


Организаторите на конкурса "Мис Свят" обявиха, че ще премахнат дефилето по бански.

"Организацията взе решение да излезе от света на банските, защото не това е пътят, по който иска да се развива", каза Крис Уилмър, директорът на "Мис Свят Америка" и "Мис Съединени американски щати".

"Това не е просто конкурс за красота, а красота с цел. Няма причина да има кръг по бански", добави той.


Конкурсът


Най-старият международен конкурс за красота "Мис свят" първоначално е наречен "Фестивал по бикини" и е основан в Англия през 1951 година от Ерик Морли, който искал да повдигне духа на обществото в края на Втората световна война. След поредица оплаквания бикините били заменени с не толкова изрязан бански костюм. Според Крис Уилмър в бъдеще конкурсът не би трябвало да се основава на външния вид.


"Мис Свят трябва да бъде личност, която може да помогне на обществото. Тя е по-скоро посланик, а не кралица на красотата",
каза Уилмър.


Неговото решение идва в момент, когато традиционните конкурси за красота и показването на женските форми са често обсъждани теми. Последното модно шоу на Victoria's Secret в Лондон предизвика редица феминистки публикации, в които се подчертава лукса, а много известни личности подкрепиха кампанията "Free The Nipple" срещу забраната за жените по монокини.


Източник: БГНЕС

Снимка:
Мис Свят 2014, Ролин Строс (център) и двете и подгласнички - Мис Унгария 2014 - Едина Кулчар (ляво) и мис САЩ 2014 - Елизабет Сафрит (дясно), които получават аплодисменти на финала на церемонията за избор на Мис Свят 2014, провела се в Лондон, Великобритания, на 14 декември 2014
© FACUNDO ARRIZABALAGA/ЕПА/БГНЕС