KWIAT: "Все повече деца имат нужда от очила!"

* След скрининг на очите на 2 000 деца, 30 % са с регистриран проблем


Силвия Стоянова


Кампанията на KWIAT за профилактика на детското зрение
се реализира с подкрепата на Министерство на образованието и науката в периода от 15 септември до 31 октомври 2014 г.

Кампанията на KWIAT беше насочена към популяризиране необходимостта от редовна профилактика на зрението и към реализирането на важната връзка и сътрудничество между офталмолози (диагностицират и лекуват очните болести), оптометристи (знаят най-много за окото като оптична система) и оптици (помагат за правилния избор на очила).

Целта на кампанията беше повече деца и младежи да бъдат прегледани от специалист, за да бъдат открити, лекувани и коригирани навреме очните заболявания.


KWIAT: "Все повече деца имат нужда от очила!"


В рамките на кампанията безплатен очен скрининг на деца и младежи до 18 години беше извършван в над 90 оптики в 28 областни града. В активната фаза на кампанията се включиха и оптики от 10 по-малки града. Министерство на образованието и науката разпространи информационни плакати в над 2 000 училища в страната с цел да бъдат насочени децата, заедно с родителите им да посетят оптиките, участващи в кампанията. Българска асоциация на частните училища също осигури разпространение на информационни плакати във всички частни училища в България.


KWIAT: "Все повече деца имат нужда от очила!"В резултат от кампанията беше направен скрининг на около 2000 деца.

При 30% от тях имаше данни за някакъв проблем и нужда от задълбочен очен преглед при офталмолог.

 

На 30 октомври в столичното 22 СОУ "Георги С. Раковски" се проведе профилактичен скрининг на очите на децата от 2-ри б клас, с класен ръководител - Ваня Борисова. Инициативата за прегледа беше на родител на едно от децата в класа г-жа Кремена Михайлова, която е почерпила идеята от кампанията на KWIAT.

Скринингът се организира със съдействието на KWIAT и оптичен център "Роденщок" и се извърши в присъствието на директорката г-жа Емилия Михайлова. Беше направен скрининг общо на 30 деца, от които 10 са с регистриран проблем и се нуждаят от по сериозен преглед при офталмолог, а 4 имат нужда от незабавна корекция.

Интересното е, че всички деца, при които бяха открити сериозни нарушения на зрението седяха на първите чинове по свое собствено желание. Това е признак, който показва, че децата имат проблем и подсъзнателно са намерили решението му, но без да им е било обърнато необходимото внимание от лекар или родител.


KWIAT: "Все повече деца имат нужда от очила!"


Относно същността на скрининга, професорите по оптометрия и практикуващи детски оптометристи Мареиа Пачеко и Елън Сварвърууд казват: "Скринингът не е преглед. Целта на скрининга е да бъдат идентифицирани децата, които имат някакъв проблем със зрението и те навреме да бъдат насочени за преглед при офталмолог."

Често децата много успешно прикриват различни зрителни дефицити (те самите не знаят, че не виждат добре) и в училищна възраст тези състояния биват тълкувани нерядко погрешно като недостиг на внимание, свръхактивност, неспособност за учене и др.


KWIAT: "Все повече деца имат нужда от очила!"


Доброто зрение е изключително важно за правилното развитие на всяко дете! Задължително е веднъж годишно да се прави очен скрининг или преглед при очният специалист.

Освен корекция на зрението, ако е необходима, офталмолог може да открие редица заболявания. Тяхното установяване навреме, би могло да спаси зрението и здравето на много деца в България.

Първият очен преглед за всяко дете трябва да бъде направен преди то да навърши една година. Следващият преглед при офталмолог е между 3 и 5 годинки, но не бива да се отлага за тръгването в първи клас!

Ако се установи, че детето има някакъв зрителен проблем, следващата важна стъпка е изборът на очила. Те могат да бъдат закупени във всяка оптика и да помогнат навреме да бъдат коригирани проблеми със зрението.


Снимки:
1. Скрининг на очите може да се направи в повечето оптики
2 - 4. Скрининг, извършен от KWIAT и оптичен център "Роденщок" във 2-ри б клас на 22 СОУ "Георги С. Раковски"
Фото: © KWIAT