Чипровските килими вече са под закрилата на ЮНЕСКО

Заслуженото признание дойде след обединените усилия на науката , в лицето на Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН - проф. Мила Сантова, гл. ас. д-р Ива Станоева и гл. ас. д-р Миглена Иванова, със съдействието на читалище "Петър Богдан 1909" и община Чипровци, по поръчка на Министерството на културата.

Междуправителственият комитет на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство, единодушно вписа на 27.11.2014 г. в Световната представителна листа на елементи на нематериалното културно наследство, предложената от България кандидатура "Традицията на производство на Чипровски килими".


Чипровските килими вече са под закрилата на ЮНЕСКО


Тъкането на Чипровските килими е третият български елемент, вписан в Световната листа. След Бистришките баби (2006/2008) и Нестинарството (2009). Чрез вписването в Световната листа, известният български килимарски център получава световна видимост, достойна за качествата на неговата килимарска продукция. И от нас, като общество, зависи как ще се възползваме от тази изключителна възможност за опазване и развитие на тези уменияпривличане на туристи, за развитието на този красив край, който далече преди Възраждането имаше своето светско висше училище (1624 г).


Чипровските килими вече са под закрилата на ЮНЕСКО


Тъкането на вертикален стан е древна форма на тъкачна техника, на която и до днес, тъкачките в Чипровци тъкат своите шедьоври. Традицията се предава в семействата по женска линия - от баба на майка и на внучка. Освен в семействата, в Чипровци се учат да тъкат и в организирани към училището (бившата Национална гимназия по приложни изкуства, добре оборудвана за тази цел) и от читалището, групи за тъкане и багрене с естествени багрила. С радост ще цитирам и нашият скромен принос за популяризиране на това древно изкуство - на сдружение "Подкрепа за дебют" и издание ПРЕДПРИЕМАЧ - двудневните работилници, за учене чрез работа, в базата на училището в Чипровци, които организирахме със студенти по приложни изкуства. На прикачените клипчета са майсторките Юлка и Сийка, които не само с отдаденост предават своя занаят на студентите, но ги запознават и с традиционните обряди и песни.

Повече за този древен и прекрасен занаят на сайта на община Чипровци: www.chiprovtsi.bg

Информация и снимки: Предприемач - Онлайн издание за бизнеса и хората