Александър Маккуин дарява дрехи на аукцион

Модели на Алекзандър Маккуин ще бъдат продадени по време на търга "Страст към модата" на аукционна къща "Кери Тейлър".

Ще бъдат продадени панталон от колекцията "Нихилизъм" от 1994 г., еклектични рокли от колекцията "Жана" от 1998 г. и не една, а цели три рокли на "Живанши".

Панталонът от "Нихилизъм" е дрехата, с която Маккуин навлезе в модата. Той е с ниска талия и макар че издължава торса, панталонът се превърна в световна тенденция. Това дори бе вдъхновението Бритни Спиърс да наложи дънките с ниска талия като хит през 90-те години, а и след това.

Александър Маккуин дарява дрехи на аукцион

През 1996 г. дизайнерът се превръща в "хулигана" в модата. Критиците го обвиниха, че насърчава сексуалното насилие над жени, а той заяви, че моделите му са вдъхновени от изнасилването на шотландската култура. Според компанията "Кери Тейлър" малко модели от тази колекция са оцелели, тъй като тя е била захвърлена в торби за отпадъци след ревюто, а по-късно е била иззета от събирачи на дългове.

Вдъхновението на Алекзандър Макуин за колекцията "Жана" е Жана д`Арк. В нея имаше тъмна рокля с наниз от малки копчета, която символизираше кървавата съдба на Орлеанската дева, изгорена на клада. Именно тази рокля ще бъде продадена на търга следващия месец.

Търгът ще се проведе на 9 декември в британската столица Лондон.

БГНЕС