Документален филм представя бъдещето на модната индустрия през погледа на едни от най-иновативните компании в света


AEG представя документалния филм "The Next Black" - 45 минути, в които ни среща с историите на пионери в модната индустрия като Adidas, Patagonia, Biocouture и други. Филмът отговаря на някои от най-горещите въпроси по теми като бързата мода, създаването на материи от живи организми, пресичането на модата и технологиите и други.


Документален филм представя бъдещето на модната индустрия през погледа на едни от най-иновативните компании в света


Модната индустрия е на ръба на драматична промяна. С развитието на технологиите марките постепенно променят начина на обличане и дрехите, които носим. В същото време обаче шивашката промишленост продължава да бъде основен фактор в замърсяването на околната среда в световен мащаб.

Документалният филм "The Next Black" представя една различна гледна точка за бъдещето на модната индустрия, предлагаща иновативни методи и по-устойчиво производство. С помощта на едни от най-бързо развиващите се компании AEG търси отговорите на редица актуални въпроси като: Ще остане ли бързата мода хит? Ще станат ли технологиите част от нашето ежедневно облекло? Кои са иновациите, които могат да променят концепцията за създаване на облекла и да отговорят на нуждата от по-екологично производство?


Документален филм представя бъдещето на модната индустрия през погледа на едни от най-иновативните компании в света


Филмът представя наблюденията на пионерите в света на модата и иновациите. Сред тях са компанията - пример за устойчива дейност Patagonia; гигантите в технологиите при облеклата Studio XO, създали едни от най-провокативните тоалети на Лейди Гага и Black Eyed Peas; иконата в спортните облекла Аdidas; biocouture, компанията, която отглежда живи организми, за да създава дрехи и аксесоари и Yeh Group, създателите на иновативна технология за боядисване на дрехи без използването на вода.

"За нас грижата за материите е в основата на работата ни, затова искахме да погледнем към бъдещето на модната индустрия. AEG е сред компаниите новатори в сектора. За да продължим да бъдем една крачка пред другите и да дадем тласък на иновациите, искаме да се допитаме до най-напредничавите имена в модата" - споделя Ола Нилсън, AEG.


Документален филм представя бъдещето на модната индустрия през погледа на едни от най-иновативните компании в света


Производството и грижата за материите оказва ключово влияние върху околната среда. Близо 80% от човешкото влияние върху природата идва именно от използването на електроуреди, затова и сред целите на AEG със създаването на филма е да провокира положителна промяна и да покаже на хората как да се грижат за своите дрехи, така че да бъдат по-отговорни и да оставят по-малък отпечатък с поведението си.

С инициативата компанията се стреми да сподели знанията си и напредъка в технологично отношение и да допринесе в максимална степен за устойчивото развитие на шивашката промишленост. Именно това AEG залага като концепция при създаването на най-новата серия перални OKO, отличени с най-ниска консумация на енергия на пазара и наградени с най-високия сертификат Woolmark за нежна грижа за материите.

Сред темите, които филмът "The Next Black" засяга са устойчиво производство и потребление, технологиите, които променят дрехите, биологичният материал в индустрията, "умните" дрехи и други.


Документален филм представя бъдещето на модната индустрия през погледа на едни от най-иновативните компании в света



Тенденциите във филма "The Next Black", представени от световните експерти в модната индустрия


Biocouture: Създаването на устойчиви материи
Положителните промени в производството са важна стъпка към устойчивата промишленост в света на модата. Но гледайки в перспектива, можем ли изцяло да преосмислим концепцията за създаването на материи? Този въпрос представя Сюзан Лий, Криейтив директор на Biocouture Ltd - първата в света компания за биодизайн, разработваща материи с помощта на биоорганизми.

"Това е метод за производство на материи, който е по-близък до процеса на създаване на бира, отколкото до текстилната промишленост. Когато мислиш за неща като ферментация и живи организми, излишен материал и загуби няма, защото изграждате дрехата директно във формата, в която желаете“ - споделя Сюзан.


Studio XO: Създаване на платформа на тялото и обличането й с дигитални облекла
Открийте пресечената точка на изкуството, модата и технологиите. Документалният филм представя гледната точка на с Нанси Тилбъри от Studio XO, един от пионерите в създаването на "цифрова“ мода и облекла за лица като Лейди Гага и Black Eyed Peas.


adidas: Дрехите, които усещат
През 2013 г. adidas представи miCoach Elite System - система за наблюдение, която следи и измерва изпълнението на играча, за да осигури ключова информация за неговата ефективност и да му помогне да достигне върховата си физическа издръжливост.


Patagonia: Бавното отдалечаване от бързата мода
Дали масовата продукция ще продължи да ескалира? Patagonia, една от най-устойчивите компании в модната индустрия, представя в "The Next Black" производството на дрехи като една устойчива политика. Рик Риджуей, двигател на екологичните инициативи на компания представя бъдеще, в което консуматорите трябва да променят своята посока:

"Имаме два пътя пред себе си. Единият от тях е към по-мрачно бъдеще, но другият ни води към по-добро, в което обръщаме негативните показатели и водим един по-съобразен с природата начин на живот. Модната индустрия трябва да започне да произвежда дрехи с по-малко негативно влияние върху околната среда, но и консуматорите също трябва да бъдат по-отговорни - като купуват при необходимост, рециклират и се грижат за дрехите си по най-добрия начин“ - споделя Рик.


Yeh Group: Краят на отпадъчните води на модата
Текстилната индустрия е причинител на 20% от замърсяването на водата в световен мащаб. Именно това вдъхновява Софи Матер, Директор иновации на Yeh Group и създател на Drydy технологията - нов революционен процес за оцветяване на дрехите с нула количество вода.