Благотворителен бал в Плевен събра пари за онкоболнии и за протези на възрастни хора

Силвия Тодорова

На 19 октомври в ресторант Ростов” – Плевен, Фондация „Св. Иван Рилски” проведе втория по ред благотворителен бал. Целта на инициативата беше набиране на средства за безплатни зъбни протези за възрастни хора и за осигуряване на силиконови импланти на жени с карцином на гърдата, претърпели операция.

Общата дарена сума възлиза на 28 412 лв. – близо двойно повече в сравнение с първия бал през пролетта. Събраните пари са от дарения, куверти, благотворителен търг и томбола. Най-скъпо продаденият предмет на търга е икона на Красимир Савов, рисувана върху 400-годишно парче дърво от Рилския манастир. Тя предизвика голям интерес и за нея оспорвано  наддаваха Пепа Цакова, Капка Амзина и Дарин Ангелов. Иконата на Богородица стана притежание на Пепа Цакова за 2 400 лв. По време на търга бяха закупени още картини, дарени от художниците: Мая Ананиева, Огнян Кузманов, Георги Петров, скулптура на Венцислав Василев, диск на Любомир Дяковски – почетен гражданин на Плевен и специален гост на бала, както и пъзел от колекцията на Гери Дончева. Тя беше водеща на вечерта напълно благотворително заедно с актьора от Плевенскиядраматичен театър"Иван Радоев" – Веселин Плачков.

Благотворителен бал в Плевен

Благотворителен бал в Плевен

Благотворителен бал в Плевен

Благотворителния бал уважиха с присъствието си над 300 гости магистрати, лекари, бизнесмени, банкери, общински съветници и представители на общински фирми, както и представители на тамплиерите и ротарианците. Сред тях бяха: проф. д-р Димитър Стойков – кмет на Община Плевен, Любка Александрова – кмет на Община Левски, Павлин Фильовски – кмет на община Червен Бряг, Дарин Ангелов – председател на общинския съвет, Дочко Дочев – представител на общински съвет Левски, депутатите от  ГЕРБ – Христина Янчева и Пламен Тачев, Явор Цаков. Едни от най-активните гости по време на търга бяха и Вили Боршукова – Мисис дама на годината 2012, Меги Савова, Капка Амзина – Мисис Баба 2010, Мадлен Иванова – Лейди България 2011 и др.

Благотворителен бал в ПлевенБлаготворителен бал в Плевен

Непосредствено преди благотворителния бал се състоя и пресконференция на Фондация „Св. Иван Рилски”, в която взеха участие: д-р Елиза Георгиева – управител на фондацията, един от нейните учредители, както и управител на МБАЛ и ДКЦ „Св. Панталеймон” – гр. Плевен. Д-р Георгиева е една от 9-те наградени с приза „Мисис дама на годината 2012″, връчван единствено на жени с доказано положително име в обществото. Тя обяви, че дни преди бала е направена втората операция с дарение от Фондация “Св. Иван Рилски” на 39-годишна пациентка от Велико Търново, която е с отстранена гърда преди 5 години. Другите участници в пресконференцията бяха: Петя Василева – учредител на фондацията, Илиан Илиев – психолог, инж. Мария Кръстева – управител на фондацията и Детелина Смилкова – председател на Business Lady Club, както и вицепрезидент на "Висше училище по застраховане и финанси". Г-жа Смилкова заяви подкрепата си за благотворителната инициатива и обяви началото на кампанията „Ангели срещу рака на гърдата”.

 Благотворителен бал в Плевен

Благотворителен бал в Плевен

Стоматологична помощ:
През 2012 г. до момента са инвестирани 25 000 лв. за мобилен стоматологичен кабинет на фондация „Св. Иван Рилски", който  започна работа през месец май. В него работят стоматолози по договори със здравната каса, като до момента са поставени 224 зъбни протези на социално слаби възрастни хора от пет села на Област Плевен: Гривица, Върбица, Ясен, Победа и Рибен.

Помощ за жени с карцином на гърдата:
Първата пациентка, която получи като дарение гръден силиконов имплант от фондация „Св.Иван Рилски” е 57-годишна. Интервенцията беше извършена в „МБАЛ Св.Панталеймон – Плевен” ООД от хирурга-онколог д-р Румен Стоянов и пластичния хирург д-р Живко Димитров.  

Статистиката е ужасяваща – всяко трето семейство в страната има онкоболен и всяка осма жена има диагноза карцином на гърдата.  МБАЛ „Св. Панталеймон” – гр. Плевен се утвърди като водеща при операциите на рак на гърдата. В болницата освен ехографа със софтуер за гърда и добрият мамограф, с който разполагат лекарите, вече има и антена за млечна жлеза за ядрено-магнитния резонанс, последно поколение, с който се извършва най-точната диагностика.

Благотворителен бал в Плевен

Благотворителен бал в Плевен

Гери ДончеваСтремежът на учредителите е още много хора да получат стоматологична помощ, както и да се даде шанс на жените с карцином на гърдата да се чувстват пълноценни, тъй като женствеността е факт и след операцията. В тази връзка психолог към фондацията извършва индивидуални и групови психологични консултации с цел успешната социална адаптация на дамите. Екипът на фондация “Св. Иван Рилски” работи усилено за повишаване здравната култура на населението с цел превенция и се включи активно в националната кампания „Ангели срещу рака на гърдата”, която се организира от Бизнес лейди клуб.

Снимки:

  • 1. Д-р Елиза Георгиева, Илиан Илиев, Петя Василева, д-р Йордан Георгиев, инж. Мария Кръстева (от ляво на дясно)
  • 2. Д-р Елиза Георгиева и Детелина Смилкова
  • 3. Д-р Елиза Георгиева и съпруга й д-р Йордан Георгиев
  • 4. Д-р Елиза Георгиева и водещите на бала
  • 5. Пепа Цакова, която купи  икона на Красимир Савов, рисувана върху 400-годишно парче дърво от Рилския манастир.
  • 6. Вили Боршукова купи пластиката „Русалка” на Венцислав Василев
  • 7. Антон Георгиев купи картината на Мая Ананиева „Тайнство”.
  • 8. Д-р Елиза Георгиева, Капка Амзина, Петя Василева и Пепа Цакова (от ляво на дясно)
  • 9. Капка Амзина, Мадлен Иванова, Нели Пандилова, Меги Савова и инж. Мария Кръстева
  • 10. Водещата Гери Дончева
  • 11. Петя Василева, д-р Елиза Георгиева, Детелина Смилкова и Илиан Илиев – част от участниците в пресконференцията (отляво на дясно)
  • Фото: © Хайлайф – 1, 2, 3, 4, 6, 8, 9, 10
    Гергана Стоянова – 5, 7, 11

    Петя Василева, д-р Елиза Георгиева, Детелина Смилкова и Илиан Илиев – част от участниците в пресконференцията