Списание ПЕРФЕКТА – ИЗИСКАН ПОДАРЪК ЗА ВСЯКА ЖЕНА!

В августовския брой:

Бягство от жегата – как да направим живота прохладен
Облекчете краката – как да се справим с разширените вени и мазолите
Враг номер 1 на жените – как да преборим “портокаловата” кожа
Летният зной множи бръчките
“Даровете” на Венера поразяват сексуалните авантюристи
Истината за “шопинг” зависимостта
Водата дарява младост – ползата от хидратиране
Борислава Йовчева е новата Мис Бикини
Шанс да спечелите много награди

Бягство от жегата
Как да направим живота прохладен

Типична лятна картина: фонтан, а в него хора, които не искат да излязат – във водата е приятно, а отвън е прах и страшна жега. Има обаче и други начини да направим живота прохладен. Всички следващи препоръки са прости, практични и действени. Трябва само да промените летните си привички и жегата няма да бъде заплаха за вас.

Козметиката
Колкото по-малко козметика използвате през лятото, толкова по-добре! Струва си в чантата си винаги да носите термална вода-спрей, каквато предлагат много марки. Напръскайте лицето, областта под колената, китките и лакътните свивки, и всичко ще бъде наред. Ако краката ви са уморени, използвайте охлаждащи спрейове за крака. Много добре освежават лицето овлажняващи емулсии, моливи за очи и даже декоративни сенки с охлаждащ ефект.

Ароматите
Етеричните масла могат съществено да облекчат живота ви когато се задъхвате от жега в големия град. Нанесете две капки ментово, лавандулово, лимоново или масло от грейпфрут на памучна кърпа и я носете със себе си. В лекия облак на аромата ще се чувствате свежо и комфортно. Капки масло втрийте в областта на слепоочието и дланите. Или капнете на дланите, разтрийте, поднесете към лицето и вдишайте дълбоко няколко пъти. Капчица от ментово масло поставете даже на езика – веднага ще започнете да дишате по-леко.

Питиетата
Важното е да се вземете в ръце и да забравите за надписите “Винаги студена бира”. Бирата е добра, но вечер, когато жегата намалява. Колкото по-малко алкохол има в кръвта, толкова по-лесно организмът се справя с високите градуси на обкръжаващата среда. Изстудената газирана вода също не е подходяща – тя охлажда само гърлото, създавайки опасност от ангина. Най-добрият вариант е чашка горещ зелен или ментов чай за регулиране на топлообмена. Минералната вода е необходима за възстановяване на водно-солевия баланс. Ако много ви се прииска, може да я излеете и на главата си. Добър охлаждащ ефект имат плодовите сокове от червени боровинки, вода с лимонов сок или с две капки ментово масло, както и прясноизстискани сокове, особено от портокали. За да бъде живителната влага винаги под ръка, използвайте термоси или леки бутилки от специална пластмаса с много ниска топлопроводимост. В тях и чаят няма да изстине, и водата ще остане хладна.

Храната
На обливащия се в пот човек обикновено не му е до ядене. Но има продукти, които освежават много добре, а и не остават стомаха да скучае. Според аюрведа, най-добре охлаждат краставиците. Можете просто да ги схрускате или да си направите паничка зелено гаспачо (прецедена краставица, минерална вода и мента). Китайците предпочитат диня, при това не само меката й част, но и корите, от които варят супа. Ягодите, малините, боровинките и други сочни зърнести плодове от храстови растения понижават общата температура на организма и при това създават чувство на ситост. По-лесно ще се справите с жегата и с резенче пъпеш, домат, стрък целина, грейпфрут.

Рефлексотерапията
Дори в най-критичния момент, когато ви се струва, че ще припаднете от жега, можете да си помогнете, масажирайки биологичноактивните точки.
Разтрийте енергично ушите (на тях има много активни точки).
Със сила натиснете нокътя на палеца на ръката (с дясната на десния, с лявата на левия).
Натиснете до болка точката под носа.
Ощипете се за бедрото.

Организмът реагира на болката с отделяне на адреналин, съдовете се разширяват, работата на всички системи се активизира. Ако дишате тежко, сложете под езика таблетка валидол или просто захарно бонбонче – в подезичната зона има точка, стимулираща работата на сърдечно-съдовата система.

Ако в метрото някой ви ощипе по бедрото, знайте – той се грижи за вашето здраве!

Техниката
Най-добре е да се придвижвате само с автомобил с климатик. Любителите на разходките пеша или на обществения транспорт могат да се оборудват с персонална охлаждаща система. За разлика от обемистите и тежки климатични инсталации в офисите, джобният вентилатор може да се носи винаги и навсякъде. Включвате и струя хладен въздух потича по изнемощялото ви от жега тяло. Захранването е с малка батерия, която осигурява няколко часа работа без прекъсване. Ако този полезен уред не ви е удобен, разхладете се като истинска дама с темпераментно ветрило.

Екзотиката
Древните римляни носели в жегите кристални топчета и вярвали, че те поемат в себе си излишната топлина. И правилно – кристалът притежава добра топлопроводимост и добра топлоемкост. Затова дори в жегата той е прохладен на пипане. Да напъхаме под тениската кристалната вазичка на баба обаче изглежда съмнително удоволствие, но обеци, гривни и огърлици от планински кристал биха били едно наистина изящно решение. Африканските туземци използвали бамбук. Той така добре поглъща топлината, че африканците изпращали жените си да нощуват навън, а самите те спели прегърнали дървото. Може и да е твърдо, но затова пък е прохладно!

Радмила Попова
по сп. Здоровье

© Любомир Стойков
Всички права запазени!