Бельото – какво е добре да знаете, за да не си навредите сама


Днес се продават най-различни видове бельо и много от тях не са съвсем безобидни. Предлагаме ви някои факти, които е възможно да не знаете:
Прашки1. Синтетичното бельо нерядко предизвиква гинекологични проблеми
Първо, синтетиката често предизвиква раздразнение на кожата. Второ, тя провокира и някои заболявания. Към тях се отнасят дисбактериоза, гарднерелоза (бактериална вагиноза) и кандидоза (млечница). Последната най-често се развива след инфекция и прием на антибиотици. В такива периоди носенето на синтетично бельо е абсолютно забранено. Дори и да сте здрава, носенето на синтетично бельо не се препоръчва.
2. Прашките могат да провокират цистит
Изследвания са показали, че жените, които предпочитат да носят прашки, по-често страдат от възпаления на пикочния мехур. Оказва се, че тясната ивица тъкан се врязва в лигавицата и я травмира. Възниква източник на инфекция, която в крайна сметка прониква в пикочния мехур. По тази причина не е препоръчително да се носят прашки ежедневно.
3. Бикините-боксерки са опасни при разширени вени
Те обхващат плътно тялото, като най-голямо напрежение изпитват бедрата. При варикозата това се пренася навсякъде, тъй като в кръвоносните съдове се натрупва още повече кръв. Между впрочем, същото въздействие оказват и чорапите с жартиери.
4. Носенето на тясно бельо може да доведе дори до безплодие
Най-голяма вреда на жените нанася тясното бельо. То предизвиква застой на кръвта в малкия таз, може да способства за възпаление на матката и яйчниците. Тясното бельо още предизвиква развитие на бактериални инфекции. Това понякога води до възпаления и дори – безплодие. Затова е много важно бикините ви да са с подходящия размер, а не тесни.
5. Бельото не трябва да оставя следи по тялото
Ако бикините оставят червени ивици по кожата, има две обяснения:
Първото: малък размер. По-добре ги изхвърлете и си купете удобно бельо.
Второто: причината не е бельото, а дрехата върху него – полата или панталона. Те са така прилепнали,Боксерки че бикините се впиват в кожата и оставят следи. Изводът е същият – купувайте си подходящия размер дрехи.
6. Коригиращо бельо трябва да се купува от фирмени магазини
Не всички производители на бельо се съобразяват с науката. При разработката на моделите се изчисляват точките на максималното налягане, оказано от материала. Ако моделът е конструиран неправилно, то тялото ще се чувства стегнато от всички страни. Това е много опасно, тъй като може да причини нарушение в кръвообращението.
7. Всички бикини трябва да имат памучна “подложка”
Всяка уважаваща себе си фирма прави тази подложка от специална тъкан. В нея присъства микрофибър или еластични нишки с много малки размери и напречно сечение. Благодарение на това материята е гладка и мека.
8. Украсите по бельото – дантели, пайети, бродерии – оказват негативно влияние на състоянието на жените
Дантелено бельоДо този извод са дошли американски учени, обосновавайки гледната си точка много просто: блестящите и дантелени допълнения са от твърда тъкан, която най-малкото дразни кожата. Този дискомфорт влияе на психологическото състояние на жената, като я прави разсеяна и невнимателна, а често и раздразнителна. Затова на работа по-добре носете спортен тип бельо, а разкошните дантелени бикини оставете за по-подходящ случай.
9. Бельото с микрофибър е комфортно и хигиенично
Много често в памучното бельо се добавя микрофибър, което е много уместно решение при бельото. То става меко, еластично и трайно. Такива бикини могат да издържат няколкостотин пранета.
10. Прозрачното бельо не е предназначено за ежедневно носене
Днес се продават много модели бельо от прозрачна тъкан. Разбира се, това е синтетика. Тя е твърда и предизвиква кожно раздразнение. Освен това не влияе добре на микрофлората. Поради тези причини не бива да се носи прозрачно бельо ежедневно, особено в топлото време.

По материали на Tia.BG