По-малко сол, по-малко сърдечни болести


По-малко сол, по-малко сърдечни болести По-малко сол в ежедневното меню може да намали с 1/5 риска от развитие на сърдечни болести, твърдят британски учени.

Ново изследване установи, че ако хранителните компании ограничат количеството сол в своите продукти, ще намалят с 1/5 случаите на сърдечни болести. Забраната на производителите да добавят сол в готовите храни, сандвичи или чипсове ще спаси десетки хиляди живота годишно.

Намаляването количеството сол в продуктите ще бъде 20 пъти по-ефективно за здравето, отколкото каквито и да било диетичните съвети. Инфарктите и инсултите са най-големите убийци във Великобритания. Всяка година от болести на сърцето умират по 230 000 души. Според експертите 1/5 от случаите могат да бъдат предотвратени, като ядете по-малко сол. /БГНЕС