Майките искат сами да избират



Проучване на С "9 месеца" на училище сочи, че 98% от бременните и младите майки в цялата страна биха попълнили документ със своите желания и предпочитания за раждането, ако има такъв документ.

Досега в България при постъпването в болницата, преди да роди всяка бременна подписва документ "Информирано съгласие". В момента единствено в рамките на инициативата на списание "9 месеца" – Дни на отворените врати, бъдещите майки могат да посетят родилна клиника и да научат повече за процеса на раждането. Отговорите на анкетата представя нагласите на бременните и майките от цялата страна.

Попитахме бъдещи и настоящи майки, посещаващи С „9 месеца” на училище, дали получават достатъчно информация за процедурите в родилната клиника. 86% от тях отговарят с „Не”. Биха ли желали да избират какви процедури да им се направят? 59% отговориха „Да, но само ако съм запозната с рисковете”, а 30% предпочитат сами да взимат решенията. Само 11% смятат, че това е работа на медицинския екип. 70% смятат, че медицинският екип трябва да взима решението, но след като обясни на бременната майка какво и защо ще и се извърши, а 28% предпочитат сами да избират.

98% от бременните и младите майки са категорични, че трябва да съществува документ, в който да включва желания и предпочитания за протичането на раждането. Такъв документ вече е предложен в Министерството на здравеопазването от сдружение „Ествествено” под наименованието „План за раждане”.

Майките искат сами да избират