Ползите от сладоледа


Ползите от сладоледа Много хора смятат сладоледа за безспорно вреден.

Други го ползват като оригинален начин за профилактика на кръвотечението в рана, например веднага след премахването на сливици.

Всъщност сладоледът има редица полезни свойства. Още Хипократ е съветвал да се яде "замразен крем", защото той подобрява общото състояние на организма.

Сладоледът стимулира изработването в организма на серотонин, който според изследванията предпазва от стрес и повишава настроението. Освен това той може да се използва и като ефективно кръвоспиращо средство при носовите кръвотечения през летните горещини. За тази цел е достатъчно много малко количество студен сладолед.

Изследванията на немски учени от Университета в Берлин разкриват, че сладоледът намалява нервното напрежение и преумората. Това според тях се обяснява с факта, че млякото и сметаната съдържат Л-триптофан - много ефектен натурален транквилант, повдигащ настроението и успокояващ нервната система. Учените отбелязват също, че Л-триптофанът помага при борбата с безсънието.

Млякото и сметаната сами по себе си не притежават тези свойства, защото при плюсови температури Л-триптофанът не е устойчив и се разпада, а в сладоледа се съхранява продължително време.

Учените смятат, че сладоледът има и допълнителен терапевтичен ефект, като общотонизиращо средство.

Източник: actualno.com