Жените все по-често се превръщат в "ябълки" с "бирен корем"


типовете женски фигуриСпециалисти от Националния форум по проблемите на затлъстяването на нацията във Великобритания, провел ежегодната си конференция в началото на седмицата, твърдят, че традиционната женска фигура с формата на круша, при която теглото се натрупва на задните части и бедрата, се среща все по-рядко. Жените се превръщат в “ябълки” с “бирен корем” – черта, която е характерна за мъжете с наднормено тегло.

Президентът на форума Ян Кембъл заявява, че много фактори, включително страстта на индустриалния свят по личните автомобили, са виновни за тази трансформация, като на риск са подложени дори тинейджърките, предупреждава The Independent. “Известно е, че женската фигура има формата на круша и това не предизвиква опасения, касаещи здравето”, казва той. “Ние обаче все по-често срещаме жени, чиито фигури приемат формата на ябълка. Това вече създава сериозна заплаха за тяхното здраве.”

Фигурата обикновено се определя от това, къде се натрупва мазнината. До скоро повечето жени са попадали в категорията “круша”, при която мазнините се натрупват под талията – на задните части и бедрата. При “ябълките” бедрата са сравнително слаби, задните части – плоски, но коремът е изпъкнал. Може би повечето жени смятат дебелите бедра и задни части за наказание, но тази година учени от Копенхаген са установили, че жените с форма “круша” са по-здрави от жените -“ябълки”.

Причината е в това, че мазнините, отлагащи се на бедрата, вероятно произвеждат адипонектин - субстанция на мастните клетки, която има отношение към снижаването на риска от сърдечно-съдови заболявания. Мазнините в областта на корема обикновено се отлагат по-дълбоко. Те попадат непосредствено в черния дроб, отделяйки мастни киселини, хормони и фибри директно в кръвта.

Специалистите от форума твърдят, че обиколката на талията се явява основен индикатор за надебеляването. Например, у жените с талия по-голяма от 81 см се повишава опасността от диабет и сърдечно-съдови заболявания. Същевременно, намаляването на талията с 10 см е равнозначно на загубата на 10 кг мазнини в областта на корема за човек, тежащ под 100 кг.

Лекарите казват, че идеалният размер на талията при жените, не трябва да превишава 81 см, но към днешна дата средният показател се равнява на над 86 см и се е увеличил с 15 см за последните 50 години.

Началникът на отдела за медицински изследвания към Центъра за проблеми с храненето в Кембридж – Сюзън Джеб предупреждава, че хората, които смятат, че почти нямат наднормено тегло, в действителност рискуват да заболеят сериозно, ако фигурата им прилича на ябълка.

Още за типовете женски фигури:

“Ябълка”
Най-често това са жени, за които “диета” е мръсна дума. Те са от типа, който би казал: "Обичам къри и печено. Дебела съм си по природа, какво да направя.”

"Круша"
Към този тип спадат фигурите на Дженифър Лопес и Кейт Уинслет, както и повечето “латинос”. Мазнината се отлага на бедрата и задните части, което често води до целулит. Лекарите считат такива фигури за здрави, въпреки че за притежателките им има риск от развитие на артрит.

"Морков"
Към фигурите на този тип се отнасят телата на Бриджит Нилсен и Грейс Джоунс - широк торс, стесняващ се към таза. Въпреки че имат стройни бедра, у жените с този тип фигури талията е тънка и няма склонност към мастни наслоения в областта на стомаха.

"Шушулка"
Към този тип спада фигурата на много от манекенките - висока, стройна, склонна да сваля килограми. При този тип рискът за сърдечно-съдови проблеми е нисък, но пък е увеличен този от ракови заболявания.

здраве.bg