Масажни масла

Масажни маслаОт дълбока древност до наши дни масажът си остава едно от основните средства за поддържане на здравето и красотата. Хубавото масажно масло е неразделна част от всеки масаж, като могат да се използват само базови масла (самостоятелно или смесени помежду си), или да се приготвят комбинации от базови и етерични масла. Добрите терапевти познават специфичните характеристики на различните етерични масла и според психологическия и енергиен статус на клиента подбират тези, които ще повлияят най-благоприятно неговото състояние: да го релаксират след напрегнат ден, да го заредят с енергия рано сутрин, да разсеят енергийните „тапи” след стресови ситуации, да облекчат ставните болки т.н. Всъщност да се приготвят домашни масажни блендове не е сложно, стига да познаваме действието на различните базови масла (растителните масла, най-общо казано) и енергетиката на различните етерични масла (тъй като те се разтварят най-добре в маслени основи).

Предложените по-долу комбинации акцентират върху основните терапевтични комбинации: възможностите за смесване и пропорции са безкрайни. Не приготвяйте твърде големи количества и се съобразявайте с това дали маслата си „пасват” – целта на аромотерапевтичния масаж е да ни доставя удоволствие и да се чувстваме по-добре след него. Предозирането с етерични масла може да причини главоболие и кожни раздразнения. Затова не забравяйте правилото, че малкото е повече.

Вискозитетът на базовите масла също има значение: маслата с по-висока плътност като кокосовото и какаовото масло се втвърдяват на стайна температура, поради високото си съдържание на наситени мазнини. Те добре се съчетават с течни масла като бадемово масло, масло от кайсиеви и прасковени ядки, масло от пшеничен зародиш, оризово масло. Маслото от гроздови семки се смята за едно от най-леките масла и е подходящо за „олекотяване” на маслените композиции. Сусамовото (с него се прави аюрведичeския масаж на „третото око”, маслената баня на устната кухина „oil pulling”) има силно загряващо и пречистващо действие и добре повлиява мускулни болки и ставни проблеми. Маслото от жожоба е естествен консервант и удължава трайността на продуктите, в чийто състав влиза. Добавката на течен витамин Е също удължава срока на годност на масажните композиции.

Някои от базовите масла имат естествен слънцезащитен фактор и влизат в състава на различните слънцезащитни продукти, като маслото от макадамия, ши, какаовото масло, сусамовото масло, маслото от авокадо. Напомняме ви, обаче, никога да не добавяте във вашите слънцезащитни комбинации цитрусови масла. Те имат свойството да влизат във фотохимична реакция със слънчевите лъчи и могат да доведат до пигментиране на участъци от кожата. Използвайте само натурални етерични и базови масла, в които няма добавени разтворители, оцветители, синтетични аромати, минерални масла, вазелин, парафин. Минералните масла и различните видове парафин са производни продукти на нефта и освен че нямат аромотерапевтичен ефект, са вредни: те пренасят през кожата неорганични токсични продукти, които се вливат в кръвообращението и се отлагат в тъканите и артериите.

Повече за действието на различните етерични и растителни масла и за направата на натурална домашна козметика, можете да научите от книгата „Spa ритуали у дома” на Издателска къща Augusta. В нея са включени над 200 рецепти за направата на тоници, кремове, маски, скрабове, лековити билково-маслени настойки! От книгата ще разберете и как да ароматизирате дома си с приготвени от вас потпури, състоящи се само от безвредни натурални съставки: сушена лавандула, тамян, дървесни стърготини, тамян, подправки като индийско орехче, канела и карамфил – при това по един напълно екологичен начин. Това и още много, много други вдъхновяващи идеи ви очакват на страниците на тази книга!


Загряващ масаж от остров Бали
Загряваща паста от смлени анасон, карамфил и джинджифил, няколко капки масло от джинджифил, сусамово олио, (или базово масло по ваш избор)

На остров Бали този масаж се използва от стотици години от местните фермери, занимаващи се с отглеждането на ориз. Наведени по цели дни в оризовите ниви с крака във влажната кал, те често страдали от артрит и ревматизъм. Загряващата паста се използвала и при лечение на простуди.
Смелете в електрическа мелачка няколко звездички анасон и карамфил. Настържете пресния джинджифил на фино ренде и смесете съставките. Сипете в порцеланова чашка сусамовото масло, маслото от джинджифил и разбъркайте в него пастата. Добре е тази маска да се слага след масаж, когато кожата е омекотена. Нанесете сместа по седалището и бедрата, като в никакъв случай не слагайте в областта на вътрешните органи – корема и сърдечната област, както и на лицето! Тази процедура има силно загряващ ефект и не се препоръчва при хора, страдащи от разширени вени и спукани капиляри. След около 15 минути (ако не се чувствате комфортно, прекратете процедурата!) изплакнете с не много гореща вода. Процедурата се прилага при целулит, артрит и мускулни болки. Джинджифиловото масло и сусамовото олио имат загряващо действие.

Масло „Релакс”
20 мл маслиново олио, 30 мл бадемово олио, 20 мл масло от кайсиеви ядки, 30 мл масло от жожоба, 3 капки лавандула, 2 капки пачули, 3 капки мента, 4 капки масло от портокал

Добре е при направата на комбинации от етерични и базови масла първо да се смесят етеричните масла и след това да се добавят към основата маса.Смесете етеричните масла в тъмно шише, в което ще съхранявате бленда, затворете и енергично разбъркайте. Добавете и останалите масла и отново разбъркайте енергично. Използвайте вечер при масаж за да релаксирате сетивата си и да си създадете психологически комфорт в края на деня.

Масло „Здраве”
30 мл бадемово масло, 30 мл кайсиево масло, 10 капки масло от лайка

Бадемовото и кайсиевото масло по мастен състав се доближават най-много до човешката кожа. Маслото от лайка има много щадящо и целебно действие. Това масажно масло е много ценно при кожни раздразнения, зачервена и възпалена кожа. То спомага за зарастване на дребни повърхностни рани. Масажът с него успокоява чувствителния скалп и повлиява добре пърхота. Подходящо е за масаж на руси коси, като им придава блясък и златист цвят. В този случай бихте могли да комбинирате масажа с изплакване с отвара от лайка.

Крем за тяло „Екстремна влага”
2 с.л. масло от карите (ши), 2 с.л. какаово масло, 2 с.л. масло от жожоба, 2 с. л. масло от пшеничен зародиш

Какаовото масло се разтапя на водна баня в съд с гореща вода. Смесват се маслото от ши, жожоба и пшеничен зародиш.
Естествената склонност на какаовото масло да се втвърдява ще спомогне за по-лесното нанасяне на крема, особено ако го съхранявате в хладилника.
Този нежен маслен крем е прекрасно средство да поглезите кожата си след плаж. След него тя остава овлажнена и мека като кадифе.

Ароматно масло срещу стрии
40 мл бадемово олио, 40 мл масло от пшеничен зародиш, 30 мл масло от жожоба, 5 капки масло от лавандула, 5 капки масло нероли, 5 капки мандариново масло, 5 капки лимоново масло

Смесете базовите масла като бъркате енергично. Може да ги затоплите леко на водна баня. Добавете етеричните масла и бъркайте отново. Изсипете в бурканче с винт и съхранявайте на хладно. Мажете проблемните зони всеки ден, особено ако сте в периоди на промяна в теглото (напълняване или отслабване). Помнете че, подхранената и еластична кожа, много по-трудно се нацепва и разтяга, отколкото сухата и дехидратирана.

Масажно масло за двама
40 мл бадемово масло, 20 мл масло от жожоба, 3 капки иланг-иланг, 2 капки портокал, 2 капки пачули.

Това масажно олио ще ви отпусне и настрои на еротична вълна. След като се запознаете с етеричните масла и разберете кои от тях са афродизиаци, ще можете сами да създавате масажни блендове по ваш вкус. По принцип се смята, че пачули, иланг-иланг, сандал настройват еротично, докато роза, нероли, канела – зареждат с атмосфера на романтика.

Слънцезащитно масло
30 мл масло от макадамия, 20 мл масло от ши, 20 мл масло от авокадо, 20 мл какаово масло, 20 мл масло от жожоба

Маслата, добивани от ядките на орехи и плодовите костилки на растения, отглеждани в горещия африкански климат, имат естествен слънцезащитен фактор. Маслото от жожоба има свойството да не гранясва и стабилизира останалите масла в блендовете, в които участва. Масажът през летните месеци с тази натурална слънцезащитна комбинация повишава устойчивостта на кожата срещу вредните UV лъчи. Все пак този слънцезащитен продукт не е достатъчна силна бариера срещу слънцето, особено за хора със светла кожа и малки деца. Но със сигурност редовното масажиране на тялото с тази комбинация ще повиши устойчивостта на вашата кожа през летните месеци.

Масажно масло „Женски комфорт”
30 мл масло от кайсиеви ядки, 20 мл сусамово масло, 20 мл оризово масло, 20 мл масло от пшеничен зародиш, 3 капки нероли, 3 капки розово масло, 3 капки жасмин

Тази комбинация е специално подбрана да дарява усещане за комфорт и топлина у жените. Базовите масла нежно се грижат за кожата, докато букетът от етерични масла отпуска сетивата, снема напрежението и разглажда мимическите бръчки. Тези масла са с доказано благотворно въздействие върху женския хормонален баланс и цялостното самочувствие на жените. Те действат и като афродизиаци и разкрепостяват не само сексуалността на жените, но и тяхното въображение и творческо мислене.

Крем за тяло с аромат на ванилия, карамфил и портокал
1- 2 пръчици ванилия, 3 зрънца карамфил, 20 г масло от макадамия, 80 г бадемово масло, 5 капки портокалово масло

Този крем ще остави кожата ви подхранена, овлажнена и благоуханна. Базовите масла ще се погрижат за еластичността и гладкостта на кожата ви, докато ароматът на ванилия и карамфил ще ви изпълни с чувство на задоволство и блаженство. Натуралната ванилия е под формата на кафяви шушулки и има интензивен и наситен аромат. Пръчиците се срязват по дължина, за да може ванилията да отдаде напълно деликатното си ухание. На водна баня се разтапя маслото от макадамия, след което се разбърква много добре до хомогенизиране с бадемовото масло. Добавят се ванилията и карамфила. След 5-10 минути сместа се маха от водната баня и се оставя за 2 часа. Отново се затопля, капва се портокаловото масло, прецежда се и се излива в сухо бурканче с винт.

Спа ритуали у дома

Домашна енциклопедия на красотата
Вивиан Бъртън
ISBN 978-954-92386-2-4
340 стр., цена 15.99 лв.
Издателска къща Augusta
www.augusta-books.com