БОЛНИЦА ЗА РЕХАБИЛИТАЦИЯ „СЕРДИКА“ ПОДАРЯВА ПРОЦЕДУРИ С
„ЛОКОМАТ ПРО” НА ДЕЦА И ВЪЗРАСТНИ В НУЖДА

* Първият в България Център за роботизирана рехабилитация отвори врати

Силвия Тодорова

Месец след като официално обяви, че разполага с „Локомат Про” (изключително прецизен уред, раздвижващ долните крайници и борещ спастичността им чрез движение), най-голямата болница за рехабилитация в България – „Сердика“ обяви, че ще подари процедури с „Локомат Про” на възрастни и деца с детска церебрална парализа (ДЦП), множествена склероза, Паркинсон, инсулт и други причинители  на двигателни несъвършенства.

Сердика

Благотворителната кампания на болница за рехабилитация „Сердика” беше официално обявена по време на виртуална пресконференция по повод откриването на първия в България Център за роботизирана рехабилитация с „Локомат Про”. В пресконференцията участваха: д.м.н. Емил Янков – изпълнителен директор на болница „Сердика”, Димитър Петров – директор физиотерапия и рехабилитация в „Сердика” и Гери Дончева –  PR мениджър на болницата. Водещ на дигиталната презентация беше проф. д.н. Любомир Стойков.

Сердика

Идеята за благотворителната инициатива и за създаването на първия в България Център за роботизирана рехабилитация е на д.м.н. Емил Янков, който е воден от желанието да помогне на хора в нужда, породена от факта, че имат дете с ДЦП или че са получили инсулт например. „Покрай протестите „Системата ги убива“ видях колко несправедливост и колко нещастие има в десетки семейства. Винаги ми се е искало да направя нещо. Болница „Сердика“ от самото си начало инвестира усилия и средства в името на здравето на хората, а сега, когато вече имаме детско отделение и Локомат Про, е моментът да подадем ръка.“, заяви г-н Янков и напомни, че в „Сердика“ достъпността е приоритет, а здравето на пациентите е цел номер едно.

Сердика

Емил Янков обясни още, че през изминалата 2019-та година е поставено робо-началото за болница „Сердика”, като е внесен първият в България екзоскелет „Хал Сайбърдайн”, а в последствие и уредите на „Тайромоушън” – австрийски производител на техника за рехабилитация. АйТи отделът в болницата създава и уред за когнитивна терапия с името „Смарт”.

Сердика

По време на виртуалната пресконференция Димитър Петров демонстрира и разясни възможностите на „Локомат Про”, като включи реален пациент от болница „Сердика”. Гергана Дончева от своя страна сподели личния си опит в подпомагането на дете, което е имало нужда от лечение с „Локомат Про”. Тя акцентира и на това, че много хора от инициативата „Българската Коледа“ търсят лечение именно с „Локомат Про” и болница „Сердика” ще приема с приоритет тези пациенти.

Сердика

Гергана Малкоданска обяви по време на дигиталната среща, че заедно с нейния житейски партньор, интериорният дизайнер Александър Ковачев, искат да подпомогнат благотворителната кампания с дарение за конкретен пациент – дете, което има нужда от роботизирана терапия. От скоро в сградата на болница „Сердика” в столичния квартал „Овча Купел“ вече функционира и детско отделение.

Сердика

Как ще става подборът?
Желаещите трябва да подадат молба-писмо за разглеждане, адресирана към болница за рехабилитация „Сердика“ (адрес: ул. „Монтевидео“ 21А, гр. София, п.к. 1618, а може и на e-mail: help@serdika.com), в която да споделят историята си (или на детето). По усмотрение на молителите, същите могат да приложат и снимкови материали, документи, които да послужат за целите на терапиите с „Локомат Про”, описани в правилника, адрес, на който живеят в момента и декларация за съгласие за обработване на лични данни. Във всички случаи, молителите трябва обстойно да се запознаят и съгласят писмено с Правилника, който подробно описва цялата процедура. Правилникът е достъпен на страницата на Болницата: www.serdika.com;

Сердика

Какви са условията?
След като болницата се увери, че детето или възрастният е в реална нужда и че има потенциал за прогрес в състоянието, лицата ще бъдат разпределени за процедури в часови диапазон, в който болницата посочи. Финансирането на процедурите от страна на Болницата покрива 100% от процедурите и е само за приходящи пациенти. Болница „Сердика“ си запазва правото на отказ, както и при започнали вече терапии, съгласно описаното в Правилника.

Графикът за процедури с „Локомат Про” се запълва и от лица, които сами финансират терапиите си (чрез благотворителни кампании, със собствени средства или по друг начин). Цели 20% от всички процедури с уреда на Хокома ще бъдат благотворителни – дарени на нуждаещи се. Това е абсолютен прецедент в световен мащаб – никоя друга болница не подарява терапии с този уред.

Сердика

В България няма регистър и не е правена статистика за болните от детска церебрална парализа. При средноевропейска честота 2-2,5 на хиляда, в София има около 500-600 деца от 0 до 18 години с това заболяване. Има различни форми на церебрална парализа, някои са по-леки от други. Предполага се, че в България общата бройка на деца с ДЦП е приблизително 20 000.

Сердика

Сердика

Сердика

Сердика

Сердика

Сердика

Сердика

Сердика

Сердика

Сердика

Сердика

Сердика

Сердика

Сердика

Сердика

Сердика

Сердика

Сердика

Снимки:
1.- 4.  „Сердика“ е най-голямата болница за рехабилитация в България.
Фото: Болница „Сердика”
5.-13. Уредът „Локомат Про”.
Фото: Hocoma, Switzerland
14. Екзоскелет „Хал Сайбърдайн”.
Фото: Cyberdyne
15.-19. Уреди за рехабилитация „Тайромоушън”.
Фото: Tyromotion
20. Уред за когнитивна терапия „Смарт”, създаден от екип на болница „Сердика”.
Фото: Болница „Сердика”
21. Проф. Любомир Стойков по време на пресконференция на болница за рехабилитация „Сердика” за представянето на благотворителна кампания и откриване на Център за роботизирана рехабилитация с Lokomat Pro.
22. Д.м.н. Емил Янков – изпълнителен директор на болница „Сердика”, по време на пресконференция на болница за рехабилитация „Сердика” за представянето на благотворителна кампания и откриване на Център за роботизирана рехабилитация с Lokomat Pro.
23. Димитър Петров – директор физиотерапия и рехабилитация на болница „Сердика”, по време на пресконференция на болница за рехабилитация „Сердика” за представянето на благотворителна кампания и откриване на Център за роботизирана рехабилитация с Lokomat Pro.
24. Гери Дончева – PR мениджър на болница „Сердика”, по време на пресконференция на болница за рехабилитация „Сердика” за представянето на благотворителна кампания и откриване на Център за роботизирана рехабилитация с Lokomat Pro.
25. Гергана Малкоданска обяви по време на дигиталната среща, че иска да подпомогне благотворителната кампания с дарение за конкретен пациент – дете, което има нужда от роботизирана терапия.
26. Пресконференция на болница за рехабилитация „Сердика” за представянето на благотворителна кампания и откриване на Център за роботизирана рехабилитация с Lokomat Pro.
Фото: Личен архив