Юлияна Дончева: изчистена линия и фин експеримент

* „Една бизнесдама никога няма да сгреши, ако заложи на сако в комбинация с панталон, джинси или рокля!“

Проф. д.н. Любомир Стойков

Тя е удивителен пример за съжителство на интелигентност и професионализъм, от една страна, и стил, женственост и елегантност, от друга страна. Нейните успешни изяви в журналистиката, бизнеса и политиката будят оправдано възхищение, но заедно с това и удивление, и въпроси за единството и многопосочността на таланта, за неограничените възможности на модерната и целеустремена българка. Юлияна Дончева! Десетилетия наред тя неотлъчно предлага и налага на българската и чуждестранна публика своята концепция за красота и изисканост, за взискателност и отговорност. Харизматичността й не е просто пусната свише, макар че нейната хубост по рождение е очебийна и толкова естествена. Обаянието й е резултат на отвореността на нейния характер към новото, към прогресивното, към функционалното.

ЮЛИЯНА ДОНЧЕВА: ИЗЧИСТЕНА ЛИНИЯ И ФИН ЕКСПЕРИМЕНТ

През 2018 година Юлияна Дончева за втори път спечели наградата на Академията за мода за най-стилни и успешни българи. Десет години по-рано, обаче, тя бе сред първите, удостоени със званието „БГ модна икона“ за 2009 година. Показателен е фактът, че още в началото на своя конкурс за стил Академията за мода оцени най-високо нейната визуална култура, професионализъм, морал и репутация. Причината? И тогава, и сега тя е една и съща: Юлияна Дончева е пример за подражание и за проява на висок вкус, и за успешна реализация в своята сфера. Любопитна и показателна е нейната модна философия – тя не робува механично на прочути модни брандове, а следва своята естетическа интуиция и индивидуален подход към намирането на най-подходящото облекло, аксесоари и козметика в пряка връзка със своята индивидуалност, със своя интелектуален и емоционален свят.

ЮЛИЯНА ДОНЧЕВА: ИЗЧИСТЕНА ЛИНИЯ И ФИН ЕКСПЕРИМЕНТ

Убедително условие за просперитета на нейния стил е стремежът й към функционално, удобно, практично, но заедно с това – и актуално облекло. Забележителният й опит на телевизионна водеща в Италия и в България, емблематичните й публични изяви, огромният й комуникационен опит в съчетание с модната й култура са сред най-важните предпоставки за формирането на забележителната й елегантност. И ако се опитаме да отговорим лаконично на въпроса „Защо Юлияна Дончева винаги е толкова адекватно облечена, толкова магнетична с външността си?“, то обяснението е съвсем логично – защото тя не робува механично на модни правила, а следва усета си (културен и естетически), съобразява се с повода и обстановката, и залага на изчистената линия и финия експеримент. Повече за оригиналната й модна философия, за възгледите и аксиомите й за собствения стил, за изпитанията и предизвикателствата към естетическия вкус, за характеристиката и функцията на бизнес облеклото ще научим от самата нея.

Как ще коментирате това, че сте удостоена за втори път с приза БГ Модна икона 2018 на Академията за мода?
Академията за мода, с председател проф. Любомир Стойков, отдавна се е превърнала в институция със сериозен авторитет. Във фокуса на нейните номинации попадат известни хора, които са не просто популярни, но и притежават определени професионални и морални качества. В този смисъл за мен е чест, че бях удостоена с приза „БГ Модна икона“ наред с други достойни личности от различни сфери на обществения и културния живот на България.

ЮЛИЯНА ДОНЧЕВА: ИЗЧИСТЕНА ЛИНИЯ И ФИН ЕКСПЕРИМЕНТ

Кой е оказал най-силно въздействие върху стила Ви на обличане?
Изградих своя личен стил на обличане в Италия, където работех в началото на 90-те години. По това време тук все още нямаше почти никаква информация по отношение на модните стилове, световни дизайнери, марки и се действаше по усет и интуиция. В Рим попаднах в един друг свят, в който модата е на пиедестал. Работата ми в италианската телевизия RAI 2 ме срещна с хора, които имаха сериозни познания в областта не само на модата, но и на естетиката въобще. Това нямаше как да не повлияе и върху личните ми предпочитания.

ЮЛИЯНА ДОНЧЕВА: ИЗЧИСТЕНА ЛИНИЯ И ФИН ЕКСПЕРИМЕНТ

Кои са любимите Ви модни марки (чужди и български)?
Като човек, който цени преди всичко таланта на хората, а не наложените етикети и стереотипи, мога да споделя, че съм очарована от много български творци. Харесвам елегантността и финеса на София Борисова, смелостта на Невена, оригиналността на Димитър Паисиев /D'Queen/. От години съм почитател на италианската марка за обувки Cesare Paciotti и всички мои обувки са на тази марка. По отношение на дрехите съм по-голям експериментатор – влияя се от модела, а не от етикета. Всеки един бранд има своите силни и по-слаби колекции, което предполага да бъдем и по-гъвкави в избора.

Как решавате с какво да се облечете?
Винаги избирам своето облекло в последния момент. Избирам дреха, която подхожда на моментното ми настроение. Често променям решението си в последната минута, за което понякога съжалявам. Никак не ми е лесно да избирам тоалета си за някакво конкретно събитие.

Разкажете ни случаи, в които външността Ви е помагала да се справите със сложна ситуация?
Мисля, че атрактивният тоалет не помага, а по-скоро предизвиква сложни ситуации. Когато една дама е облечена така, че да се откроява със стила си, тя привлича много погледи. Любопитството и прекаленото внимание обикновено смущават и могат да са предпоставка за най-различни ситуации, включително комични.

Допускали ли сте гафове с облеклото си и кога?
Допускала съм гафове предимно тогава, когато не съм съобразявала облеклото си с конкретното събитие. Обикновено това се получава поради липса на достатъчно информация за дрескода. Наскоро бях поканена на рожден ден на една популярна дама, без да разбера, че този личен празник ще се отбелязва заедно с раздаване на годишни награди. Любимото ми съчетание на панталон и сако се оказа неподходящо за това събитие, на което при дамите преобладаваха дългите рокли.

Как бихте характеризирали своя личен стил?
Най-практичната комбинация, на която залагам във всекидневието си е джинси и сако. Роклята, но не дълга, заема специално място в гардероба ми. Смятам, че това е най-женствената дреха, която може да има много лица в зависимост от начина, по който я носим. Аз нямам определен стил, обичам да експериментирам, без обаче да преминавам една определена граница. Не обичам прекалено „натруфените“ визии, които предлагат от всичко по много. Залагам на по-изчистените силуети, като следвам промените на тенденциите по отношение на дължините и обемите, но не и на прекалената показност.

ЮЛИЯНА ДОНЧЕВА: ИЗЧИСТЕНА ЛИНИЯ И ФИН ЕКСПЕРИМЕНТ

Кое според Вас е успешното бизнес облекло за жените?
Една бизнесдама никога няма да сгреши, ако заложи на сако в комбинация с панталон, джинси или рокля! Добре е тази визия да бъде допълнена с качествени обувки и аксесоари, каквато тенденция се налага от няколко години на запад от нас. Дори най-семплата дреха се преобразява, ако бъде подходящо комбинирана с изискани аксесоари, чанта и обувки.

В кои случаи една жена рискува да бъде упрекната, че е облечена безвкусно?
Понякога границата между добрия вкус и липсата на такъв е само една крачка. Дори и доказани естети не са застраховани от грешки, виждаме такива по лъскавите модни списания. И все пак, най-грубите прояви на безвкусица са свързани с вулгарната визия, крещящите тоалети, неадекватните съчетания, които са неподходящи за определена фигура. Забелязала съм, че обикновено липсата на вкус е в геометрична прогресия с безпардонно поведение – колкото визията е по-кичозна, толкова самочувствието и личната оценка е по-висока.

В какво се проявява кичът в модата? Кога човек може да стане смешен с външността си?
Кичът в модата е спорна характеристика. Понякога той се промъква на сцената опакован под смелото определение „авангарден“, което размива представите за стил. Но независимо от различните експерименти в модата едно нещо е сигурно – може да станеш смешен с външността си, ако пренебрегнеш някои основни правила. Те със сигурност са свързани с възрастта, физическите данни, социалния статус и професията. Ако неправилно се оценят личните качества и се избере нещо неподходящо, то това не би се възприело ласкаво. Всеки трябва да е наясно с личните си дадености, с които трябва да се съобразява, за да не изпадне в неловка ситуация.

ЮЛИЯНА ДОНЧЕВА: ИЗЧИСТЕНА ЛИНИЯ И ФИН ЕКСПЕРИМЕНТ

Стилът на кои световни знаменитости (от сферата на киното, спорта, поп-музиката и др.) Ви прави най-силно впечатление и защо?
Много са световните знаменитости, които впечатляват със своя стил и изисканост – Меган Маркъл и Кейт Мидълтън, които са безупречни като визия и поведение. Майката на Илон Мъск – Мей Мъск, впечатлява със своя стил и увереност. Амал Клуни – съпругата на Джордж Клуни, показва, че интелектът кореспондира с премерената и стилна визия, а не със съмнителни приумици. Дълъг е списъкът с жените, които вдъхновяват и само от нас зависи, дали имаме желание да следваме точно техния модел.

Снимки:
1. Годишни награди на Академията за мода за най-елегантните и успешни българи: Юлияна Дончева - носител на "БГ модна икона 2018" в категория "Бизнес". Витоша Парк хотел - 12 декември 2018 г.
Фото: Хайлайф / Академия за мода
2. Юлияна Дончева
Фото: Личен архив
3. Юлияна Дончева заедно със съпруга си Станислав Недков - Стъки.
Фото: Личен архив
4. Юлияна Дончева
Фото: Личен архив
5. Юлияна Дончева
Фото: Личен архив
6. Годишни награди на Академията за мода за най-елегантните и успешни българи "БГ модна икона". Проф. Любомир Стойков заедно с Юлияна Дончева - носител на "БГ модна икона 2018" в категория "Бизнес". Витоша Парк хотел - 12 декември 2018 г.
Фото: Екатерина Титова / Академия за мода