Австрийската столица Виена - най-добър град за живеене за 2018 година

Австрийската столица Виена победи австралийската столица Мелбърн в състезанието за най-добър за живеене град, съобщи Би Би Си.

За първи път европейски град е на чело на годишната класацията на Икономист Интелиджън Юнит.

Международният съюз класира 140 градове по различни фактори, включително политическата стабилност, престъпността, образованието и достъпа до здравни грижи.

При проучването става ясно, че най-голям напредък има от всички европейски градове има Манчестър, който скача с 16 места до 35 място.

А японските градове Осака и Токио влязоха тази година в челните 10 места - съответно на трето и на седмо място. И при двата града е постигнат значителен напредък в класацията, дължащ се основно на намалени нива на престъпност, както подобрения в градския транспорт, съобщава Си Ен Ен.

Австрийската столица Виена - най-добър град за живеене за 2018 година

А Австралия, макар и да отстъпи първото си място, три от градовете ѝ са с едни от най-добрите резултати. Мелбърн е на второ място, Сидни на пето, а Аделаида на десето.

На дъното на класацията сирийската столица Дамаск, след нея се нарежда столицата на Бангладеш, Дака. На трето място е най-големият град в Нигерия – Лагос.

Някои любопитни факти за Виена:
- Във Виена се намира най-старата зоологическа градина в Света. Построена през 1752 г. "Schonbrunn" е най-старият зоопарк, в който все още може да видите едни от най-интересните животни.
- Всяка година във Виена се организират над 300 бала. Ще имате много възможности да покажате танцовите си стъпки, най-вече в първите 3 месеца на годината, когато се организират над 150 бала и допълнително още 150 частни събития, сред които "Бал на цветята", "Бал на виенските кафетарии", "Бал с маски", "Бал на Виенската филхармония".
- Младите хора във Виена получават правото да гласуват, когато навършат 16 г., но пък могат да си изкарат шофьорска книжка най-рано на 18 г. Законът позволява употребата на алкохол над 16 г., но има определени рестрикции.
- В близост до Виена се намира най-големият водопад в Европа "Krimml Falls" - 300 метра. - В сравнение с гражданите на всички европейски държави, в Австрия хората работят най-дълго - средно 45 часа на седмица.
- Първите пощенски картички в Света били изпратени от Виена.
- Най-старата въртележка в Света се намира в един от най-големите увеселителни паркове "Пратер". Там може да се насладите на уникалната гледка, която се открива на най-старото Виенско колело. Почти 1/4 от населението на Австрия живее във Виена.
- Във Виена е изобретено преспапието - топката със снежинки, която разклащаш. Това се е случило през 1900 г., а виновникът е Еврин Перци, който се опитвал да си изобрети крушка. Вместо това се появило стъклено кълбо с базиликата на Мариацел вътре. - Фабриката му за преспапиета работи и до днес, като изработва модели по поръчка. Първите снежинки били направени от настърган ориз. - Мнозина са чували прозвището на Виена - "Градът на музиката", което тя дължи на композитори като Щраус, Бетовен, Шуберт, Хайдн, Брамс, Моцарт. Другият прякор на Виена е "Градът на сънищата" заради влиянието на родения тук Зигмунд Фройд.

Защо за посетим Виена:
- Определено има какво да видите: като започнем от Шьонбрун - сред стените на който Бетовен за първи път изпълнява Кройцеровата соната. Далеч не всички дворци са отворени за посетители, но дори и възможността да се насладите на тях отвън си заслужава. А където има дворци и лукс, там има и балове, обявени, между другото, за нематериално културно наследство на Виена.
- „Музикалната столица на Европа“ е най-скромното определение за този град. Тук е роден „кралят на валса“ Йохан Щраус, тук са творили Бах, Малер, Шуберт, Хайдн и Моцарт, а Бетовен е живял във Виена 35 години, сменяйки няколко десетки квартири. В наши дни във Виена има множество места, където може да се чуе музика на живо.
- Във Виена има десетки хиляди кафенета и ресторанти, и във всяко от тях задължително ще ви предложат да се насладите на чаша кафе и десерт – от шоколадова торта „Сахер“ до ябълков щрудел.
- Виенската гора е не просто огромна паркова зона, а и място, в което са се случвали различни истории – от литературни до мистични. Например, на наблюдателната площадка към Белвю Зигмунд Фройд, според легендата, разкрива тайната на сънищата.

БГНЕС