Тенденции Есен-Зима 2008/2009

Силвия Кабаиванова

Въпреки, че навън все още времето е горещо и приятно, календарът напомня, че скоро ще настъпи есента, а с нея и нуждата от обновяване на дамския гардероб. За да сте наясно дали това, което купувате е в крак с модата, предлагаме информация за модните тенденции за този сезон и преглед на колекциите на едни от най-популярните български модни къщи, облеклата на които можете да намерите почти във всеки голям български град.

Ако сте от хората, които винаги са в крак с модните цветове и тенденции, за сезон Есен-Зима 2008/2009 трябва задължително да имате дреха с цвят доматено червено. Това е един от хитовите цветове за този сезон. Диктаторите на модата препоръчват и цветовете сиво, синьо, виолетово, пурпурно, розово, охра, канела и кафяво. Много дизайнери фаворизират бялото в зимните си колекции. Добрата новина е, че както винаги имаме множество възможности за избор.

ТЕНДЕНЦИИ Есен-Зима 2008/2009

Българските модни къщи се придържат към класическите черно и сиво, които по-лесно се комбинират с всички останали цветове, но предлагат ефектни модели и в актуалните ярки цветове. Колекцията на Markam Fashion включва модели в цветовете на нежна патина от мед и сребро, черно и антрацит, меланж от виолет и червено, лила и бордо, бяло. С тях е нарисувана модерната и футуристична картина за следващия сезон на популярната родна марка.

ТЕНДЕНЦИИ Есен-Зима 2008/2009

Пурпурното, розовото и виолетовото са ключови цветове, особено в преливащи се нюанси. MARKAM FASHION използват актуалните цветове както за връхни облекла - къси и дълги палта, така и за рокли, сукмани и комплекти пола и блуза. Колекция Есен/Зима 2009 на MARKAM FASHION е създадена в три основни линии: City – стил, създаден за динамичната, съвременна жена и нейното свободно време, излъчващ чувство на комфорт и защитеност. Силуетът е мек в А и О вариант, с максималната свобода на casual стила. Естествените тъкани, комбинирани с опип, промазки, мека кожа и велур, подсещат за амплоа на „градски номад” от мегаполисa. In Focus – представя новия smart силует на Markam Fashion – шик с изненадващо премерен детайл, минималистичен дизайнерски маниер, чиста линия, перфектно качество. Exclusive - класически и женствен силует, или ултрамодерен - с изненадващи линия и обем. Създаден е за бляскавия свят на сцената, за специалното събитие или за мига, в който минавате по Червения килим. Колекцията създава финес и комфорт на деловите дами от света на бизнеса и политиката, носи полъха на респектираща елегантност. Съвременният вид е подсилен от високотехнологични тъкани, съчетани с естествени материи.

ТЕНДЕНЦИИ Есен-Зима 2008/2009

ТЕНДЕНЦИИ Есен-Зима 2008/2009

Актуалните дрехи през есенно-зимния сезон според световните тенденции са с "архитектурен" силует. Новата роля на жената е да впечатлява. Палтата са вталени и изваяни, с огромни яки или асиметрични деколтета, ръкави тип камбана.

Българските дизайнери и модни къщи следват неотлъчно модните тенденции, като успяват да създават все по-атрактивни и оригинални модели, по които не отстъпват на световно известните си колеги.

Оригинални идеи и съчетания има в колекцията на KENSOL за Есен-Зима 2008/2009. Цветовете са свободни, натурални, напомнящи за дивата природа. Акцентите са върху колоритните черно, тъмно синьо, антрацит светло сиво и английско червено. Специално внимание в тази колекция заслужават роклите и сукманите. И през есента сукманите заемат своето полагаемо място в гардероба на всяка следяща модата дама. Палтата са къси и с дължина до коляното. Имат широки колани и гарнитури от естествени кожи.

ТЕНДЕНЦИИ Есен-Зима 2008/2009

ТЕНДЕНЦИИ Есен-Зима 2008/2009

За колекция есен/зима 2008/2009 г. на ETERE е характерна мъжката визия и тъмните цветове. Тези елементи придават изключително делови вид и изискан стил. Облеклата са предназначени за дамите, които искат да покажат строгост и професионализъм. Едновременно с това се използват елементи, подчертаващи женствеността. Панделките, бродериите, дантелите, блестящите материи и игривите ръкави създават усещане за недостижимо очарование. Характерни са изчистените форми и минимализмът. Друга крайност са обемите и плисетата, взети назаем от 20-те години на миналия век. Ръкавите са изключително интересни. Срещат се във варианти 3/4, буфан, реглан или бишоп. Широко застъпени са сатенираните повърхности, 3D ефектите, жакардът и блясъкът.

ТЕНДЕНЦИИ Есен-Зима 2008/2009ТЕНДЕНЦИИ Есен-Зима 2008/2009

Костюмите на ETERE са в типичния мъжки стил. Цветовете в пипит и черно – синоним на съвременната градска униформа, подчертават строгия стил като изключителен колорит създава цветът на сияйна роза. Допълнение към деловия костюм този сезон е ризата в класически стил, разчупен от панделки, дантели и нервюри. Сребърно и лунен цвят придават нежна мекост на строгите цветови гами. Деловият вид е подчертан и от мъжкия тип елече, навлизащ все по-широко в дамския гардероб. За саката са характерни късите и вталени силуети, като ETERE залага на цветните хастари. За романтичните дами колекцията предлага сако с обла якичка и панделка на гърба. За свободното време пък са разработени сака с по-мека визия, обогатени с декорации в гърба, дантели и панделки.

За първи път дизайнерите на ETERE са обърнали внимание на вариантите на панталони и поли, предназначени за различните типове женски структури. Панталоните са дълбоки, с разкроени крачоли – класически тип, подходящи за дамите с по-пищни форми или тип „цигара”, стоящи изключително елегантно на стройна фигура. Полите също са прави с висока талия, подчертаващи тялото или разкроени, създаващи усещане за ефирност и свобода.

Високата талия се наблюдава и в полите на MARKAM FASHION. Моделите ефектно издължават фигурата и създават изключително елегантна линия. Същевременно талията може да се подчертае с колан.

Дължината на полите и роклите за сезона варира около коляното и придава усещане за зряла женственост.

ТЕНДЕНЦИИ Есен-Зима 2008/2009ТЕНДЕНЦИИ Есен-Зима 2008/2009

ТЕНДЕНЦИИ Есен-Зима 2008/2009Много от модните къщи предлагат за зимата къси спортни якета. Моделите на Маркам Фешън обраха овациите на посетителите на CPD Dusseldorf и бяха публикувани в редица чуждестранни сайтове.

В колекцията на ETERE връхните дрехи варират от къси спортни якета до шлифери и манта. Те са разработени от интересни материи като колекцията предлага варианти от висококачествени кожи с или без косъм, жакард, хай-тек материи със сребърно покритие, вълна с лъскаво покритие. Интересна визия придават ръкавите с допълнителен обем, множество капси, лурексови нишки и интересни колани. Колорит създават плисета в долната задна част на мантата.

Преди броени дни "Галинел" засне новата колекия есен-зима 2008/2009. Нахакани жакардови якета-сака с многобройни вграждания, велур-ленти и външни ципове, етно-колани и ботуши от естествена кожа... Стилът – „хусарски”. Моделите - както винаги оригинални и запомнящи се в стил "Галинел".

Модели на ТЕНДЕНЦИИ Есен-Зима 2008/2009

ТЕНДЕНЦИИ Есен-Зима 2008/2009ТЕНДЕНЦИИ Есен-Зима 2008/2009

Снимки:

1. Модел на KENSOL
2. - 4. Модели на MARKAM FASHION
5. - 6. Модели на KENSOL
7. - 8. Модели на ETERE
9. Модели на MARKAM FASHION
10. Модел на KENSOL
11. Модел на ETERE
12. - 15. Модели на ГАЛИНЕЛ