"Децата могат всичко и всичко им принадлежи"

Силвия Тодорова


На 11 ноември (вторник) 12:00 часа в Пресклуб БТА се проведе пресконференция във връзка с уникалния по рода си музикален и социален проект RICHMART JUNIOR с участието на хип-хоп изпълнителя КРИСТО. Проектът цели да насочи вниманието към децата с неуморния им ентусиазъм и тяхната невероятна креативна енергия.



БИЗНЕС:
Мартин Йорданов представи проектът RICHMART JUNIOR, който дава предложение как в перспектива да се намали безработицата при младежите до 29 години. Средният процент на безработицата в Европа е около 10 %, а безработицата при младежите до 29 години е над 25 %. Това се дължи основно на липсата на практика при младите хора. RICHMART JUNIOR предлага нова схема за обучение на децата - предприемачи: "30.30.30.10" (обучение. извънкласна дейност. проекти. лично време). MEN'S FASHION CLUSTER подкрепя проекта, като предлага различни форми на обучение в сферата на модната индустрия, поясни неговият директор Деан Манев.


МУЗИКА:
КРИСТО представи най-новата си песен "АЗ МОГА" и клипа към нея. Песента е част от проекта и със своето позитивно послание цели да мотивира децата и да обърне внимание на възрастните, че те могат отрано да се реализират в бизнес план творчески и професионално. В клипа към песента участват 60 деца от "Нов музикален център" и от училище "Образователни технологии". Акцентът е върху това, че за децата няма нищо невъзможно и затова те са по-силни, отколкото всички ние предполагаме.



МОДА:
По време на пресконференцията част от децата на възраст от 5 до 18 години, участващи в клипа на песента "Аз мога", показаха нова колекция нестандартни пъстри сака с модната марка "КРИСТО". Колекцията за деца и тийнейджъри е разработена съвместно с тийнейджъри като част от проекта RICHMART JUNIOR. Изработването на колекцията е дало възможност на децата да се изявят творчески и професионално.



ФОНДАЦИЯ:
По време на пресконференцията бе обявена и новата фондация RICHMART & KRISTO, която ще подпомага млади таланти в различни сфери. Към фондацията ще работят различни ментори, които ще вдъхновяват децата и ще ги насочват професионално. Фондацията ще финансира и реализира проекти заедно с талантливи деца.


В края на пресконференцията, рожденичката Мартина Мартини, която навърши 15 г. и разработва проекта RICHMART JUNIOR, разряза торта с посланието, че: "Децата могат всичко и всичко им принадлежи".




Ето какво споделя КРИСТО във връзка с проекта:

"ДЕЦАТА са чисти, не са обременени от страхове за провал, или от предрасъдъците на другите. Те са смели, любопитни, игриви, будни, енергични, креативни, и всичко възприемат като на игра - те се забавляват постоянно - е това не е ли формулата за успех и мисия на всяка една водеща компания или корпорация или спортен отбор, или творчески екип? Имаме толкова много да се учим от децата. Като че ли възрастните спират да задават въпроса "защо?", спират да експериментират, да рискуват, да творят и да работят с любов. Е точно това могат децата - да правят всичко с любов и удивление. Е, ако можеш това, значи можеш всичко!

Затова смятаме, че те могат да бъдат отлични консултанти в бизнеса, изкуството, политиката. Нека все повече компании, корпорации и рекламни агенции се допитват до децата, защото техните идеи носят свежест и изненадваща острота, от която всички ние имаме нужда. А те - те имат нужда да бъдат чути и да се чувстват значими в един свят, създаден за големите".





В пресконференцията участваха:
Кристо - хип-хоп изпълнител на едни от най-популярните български хитове през последните 10 години и инициатор на много социални проекти.
Мартина Мартини - на 15 г., завършва 7-ми клас в България с отличен успех, 8-ми клас в Кентърбъри, Англия, като в момента е 9-ти клас във Флорида, САЩ дистанционно и учи паралено висше образование "Мениджмънт в модата" по индивидуална програма и разработва проекта RICHMART JUNIOR.
Мартин Йорданов - предприемач и собственик на компанията за костюми по поръчка RICHMART.
Деан Манев - директор на MEN'S FASHION CLUSTER.
Проф. Любомир Стойков - водещ на пресконференцията.




Снимки:
1. Участниците в пресконференцията.
2. Кристо
3. Кристо и Мартин Йорданов
4. Кристо и проф. Любомир Стойков
5-7. Деца представиха модели от колекцията
8. Кристо и Мартина заедно с децата
9. Мартина Мартини с по-малката си сестра и Мартин Йорданов.
10. Торта

Фото:
© Божидар Марков: 1, 3, 5, и 9
© Хайлайф: 2, 4, 6, 7, 8 и 10