Вечните играчки си имат своя "Зала на славата"

Кубчето на Рубик, зелени пластмасови войничета и сапунени мехури. Те отново влизат в "Залата на славата на играчките" (Toy Hall of Fame), американския пантеон на играчките, обяви в четвъртък Националният музей на играта в САЩ.

Тези детски играчки са част от списък от дванайсет отличени през тази година, които получават тази чест с Костенурките Нинджа, куклите "Американ гърл" и самолетчетата от хартия.

Вечните играчки си имат своя

Вечните играчки си имат своя

"Малките зелени войници насърчават въображението в играта", посочи Кристофър Бенш, уредник на музея в Рочестър, в щата Ню Йорк.
"Сапунените мехурчета изискват добри знания и умения, за да се надуят и да се получи визуално и тактилно удоволствие", добавя той в имейл до АФП.

"Колкото до Кубчето на Рубик, намирането на решение (за подреждането на цветовете, бел.ред.) осигурява интелектуално предизвикателство. Взети заедно, тези три играчки покриват широка типова гама от игри", каза той.

В изявление на Националния музей на играта проследява произхода на мехурчета в седемнадесети век, когато играта с тях се появява в фламандски картини.

Вечните играчки си имат своя

Зелените пластмасови войничета произлизат от старинните фигурки, някога обикновено правени от олово. Първите се появяват през 1938 г. и в началото са умалени копия на американски пехотинци. Те стават изключително популярни през 50-те години на XX век. Тогава кутия с 200 бр. от тях струва 1,98 долара. Те се наредиха и сред играчките, включени в анимацията "Играта на играчките" (Toy Story) от 1995 година.

Вечните играчки си имат своя

Иконата на игрите през 80-те г. е Кубчето на Рубик. То е направено от унгарския архитект Ерньо Рубик. Около 500 милиона души са го купили, за да опитат подреждането му. Този многоцветен куб все още е предмет на състезания в повече от 50 страни. Книги и уебсайтове обясняват неговите тайни.

Вечните играчки си имат своя

Петдесет и шест играчки вече са част от Националната зала на славата на играчките – куклата Барби, конструкторът "Лего", летящото "Фризби", игровата конзола "Атари" (Atari 2600), "Г-н Картофена глава" и малката картонена кутия.

Националният музей на играта е част от музей в Рочестър (The Strong Museum), която се помещава в Международния център за история на електронните игри. Той привлича 560 хиляди посетители всяка година.

БГНЕС