Сезонът на сватбите:
Рекорди, традиции, суеверия


В разгара на летния сезон на сватбите нова книга разкрива всичко, което трябва да знаете за сватбените тържества - от пищните церемонии до любопитните суеверия, съобщава британският вестник "Дейли Експрес".


Най-пищните сватби в света

Когато Доналд Тръмп се жени за третата си съпруга Мелания Кнаус през 2005 г., приемът е организиран в клуб Мар-а-Лаго в Палм бийч, щата Флорида. 45 главни готвачи участват в приготовленията за тържеството и създават 90-килограмова сватбена торта. Мястото на сватбеното тържество е украсено с 10 000 стръка цветя, а роклята на булката тежи 27 кг и е обсипана с 1 500 изкуствени диаманта.


Сезонът на сватбите: Рекорди, традиции, суеверия


Година по-рано стоманеният барон Лакшми Митал пръсва 36 милиона паунда, когато дъщеря му Ваниша се жени за банкера Амит Бхатиа. Само виното струвало 900 000 паунда, а сватбеното тържество продължило пет дни в Париж, след което се преместило във Версай. Всички 1 000 гости били настанени в петзвездни хотели.

Но според Книгата на рекордите Гинес най-екстравагантната в света е сватбата на дубайския лидер шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум от 1981 година. За да побере всички 20 000 гости, той построил стадион и похарчил общо 60 милиона паунда за седемдневните тържества.


Най-дългите шлейфове и була

Най-дългото було в света е създадено от тюл, дълъг 2.8 км и поръбен с коприна с дължина 9.6 км. То е носено от Елена де Ангелис на сватбата и с Касал ди Принсипе край Неапол, Италия, през септември 2011 г.

Но според Книгата на рекордите Гинес най-дългият шлейф е създаден от румънската модна къща Андрее Салон и е показан на сватбено изложение в Букурещ през март 2012 г. Той е с дължина 2.9 км и за направата му са използвани 4 700 м тафта, 5.5 метра шантилска дантела, 45 метра подплата, 1 857 игли и 150 макари с конци.


Шаферки

Докато ролята на главната шаферка е да дава морална и практическа подкрепа на булката в избора на сватбена рокля, уреждането на моминското парти и да оказва помощ в големия и ден, в Средновековието шаферките трябвало да работят с шаферите на младоженеца, за да защитават двойката. Те се обличали в рокли, подобни на тази на булката, за да объркат злите духове, които можело да имат причина да саботират церемонията.


Сезонът на сватбите: Рекорди, традиции, суеверия



Хвърлянето на жартиера

Хвърлянето на жартиера произтича от ритуалите от ХІV век в Англия, когато някои хора смятали, че притежаването на част от роклята на булката предвещава добър късмет. Веднага щом свършела церемонията, неженените гости започвали да разкъсват роклята на парчета. За да ги отблъсне, булката хвърляла жартиера си към тълпата.


Биенето на камбани

Келтите вярвали, че звънът на камбаните на сватбата на фона на общата какофония осуетява намерението на злите духове да навредят на булката и младоженеца. Майката природа била за тях източник на мистерии и ужас, така че те отблъсквали непредсказуемата опасност по единствения възможен за тях начин - като крещели и вдигали възможно най-голям шум. Камбаните също така напомнят на склонните към закъснение гости да пристигат в църквата навреме.


Източник: БГНЕС