Златна игла 2014

* 20 години от връчването на първата Златна игла на Академията за мода

Силвия Тодорова

На 26 март 2014 година в Рамада София Хотел (бивш хотел "Принцес") ще се проведе гала-вечер и ревю-спектакъл по случай церемонията за юбилейните годишни модни награди "Златна игла 2014" на Академията за мода.

Исторически и културен факт е, че преди 20 години бе връчена първата Златна игла за най-високи постижения в българската мода. Носител на отличието за най-добър дизайнер на годината тогава стана Запрян Маринов, главен дизайнер на модна къща "Егоист".

За разлика от предишни години този път имената на новите носители на Златната игла до последно ще бъдат пазени в тайна. Те ще бъдат съобщени за пръв път на официалната церемония в присъствието на стотици ВИП гости и десетки представители на медиите. За големите призове вече гласува жури от 30-те най-добри лайфстайл журналисти от печатните и електронни медии у нас с председател проф. Любомир Стойков.


Златна игла 2014


Преди тяхното обявяване и представянето на победителите със самостоятелни ревюта, ще се състои грандиозен и красив моден спектакъл. В него своите най-нови произведения ще покажат изтъкнати наши и чуждестранни дизайнери и модни къщи.

Ревю-спектакълът ще открие София Борисова - миналогодишната носителка на две златни игли в категориите "Дизайнер на годината" и "Модна къща на годината" за Romantika Fashion. Свои колекции ще покажат също и други носители на голямата награда - Жана Жекова и Запрян Маринов.

Участие в спектакъла ще вземат още "Агресор", VHK Fashion с дизайнер Веселка Крачунова, "134 Design" с дизайнер Кристина Несторова, очилата KWIAT, бижутата FREYWILLE ("Фрайвилле"), Стоян Радичев и Paloma Fashion.


Златна игла 2014


Академията за мода ще връчи Златна игла в пет категории:
- "Дизайнер на годината"
- "Модна къща на годината"
- "Моден фотограф"
- "Най-добър млад дизайнер"
- "Моден гримьор"

По повод предстоящото модно събитие №1 у нас проф. Любомир Стойков, председател на Академията за мода, сподели: "Минаха вече 20 години от първото връчване на Златна игла. Този факт показва, че въпреки кризата българската мода е качествена и професионална, а българските лайфстайл и модни журналисти са добре подготвени и отговорни. Новото в тазгодишните призове е, че след известно прекъсване се възобновява връчването на награда за моден грим и че имената на победителите няма да бъдат съобщавани предварително на пресконференция, а ще бъдат изненада - вярвам - положителна, за публиката и за всички ценители на добрия стил и вкус. Има и други новини, но за тях - по-късно...".

Водещи на гала-вечерта ще бъдат очарователните актриси Гергана Стоянова и Елен Колева, а манекенската постановка е на Амалия Тинчева.

Статуетката "Златна игла" по традиция е дело на най-добрия български бижутер Анжело Красини.

"Златна игла 2014" се реализира с любезното съдействие на:

Златна игла 2014

Снимки:

1. Проф. д-р Любомир Стойков, председател на Академията за мода

2. Носителите на Златна игла 2013 - София Борисова, стилист Капанов, Николай Божилов и Костадин Кръстев-Коко (от ляво на дясно)

Фото: © Божидар Марков / От игла до конец