Какво знаем за тъканите, от които се изработват официалните облекла

Силвия Кабаиванова

За да знаете как да се грижите за своите официални тоалети и какво да очаквате от тях - дали се мачкат, наелектризират, дали са здрави или твърде ефирни, трябва да научите малко повече за видовете материи, от които са изработени.

Голяма част от дизайнерите на вечерни тоалети използват шифона, защото той пада на дипли и изглежда добре. Той е лек, фин и прозрачен плат, изтъкан от коприна, памук или синтетични влакна. Преждата, от която се тъче е фина, но здраво усукана, затова въпреки малкото си тегло, той е доста здрав.

Модел от колекция Silk Touch, haute couture – есен/зима 07/08 на Виргиния Здравкова Друга материя, подходяща за бални, вечерни и сватбени облекла е органзата. Тя е също фина и прозрачна тъкан. Обикновено е изтъкана от копринени нишки, но много често и от полиестер или найлон. Най-луксозната органза е копринената. Известни с производството си на органза са Китай, Индия, Италия и Франция.

Ако вашата рокля е от шумящ, лъскав, гладко изтъкан плат, най-вероятно тя е изработена от тафта. Думата има персийски произход и означава "усукана сплитка". Тафтата се тъче от копринени или синтетични нишки. Счита се за луксозна тъкан, подходяща за булчинско и бално облекло.

Копринената тафта изисква химическо чистене и гладене от опаковата страна с топла ютия без пара.

Сатенът е тъкан с лъскава лицева и матова опакова страна. Този плат е познат и с наименованието атлаз. Специфичната техника на сплитане, за която са подходящи дълговлакнести нишки като коприна, найлон и полиестер, също се нарича сатен. На английски език се прави разлика между сатен от посочените дълговлакнести нишки - satin, и сатен от късовлакнести нишки (вътък), например от памук - sateen.

Сатенът пада тежко и красиво и е предпочитана тъкан и за сватбено, бално облекло и вратовръзки. Поради своята гладкост, сатенът е често използвана материя и за производство на бельо, нощници и други облекла, които са в директен контакт с кожата, както и на спални комплекти и дамаски. От сатен се произвеждат още балетни пантофки и бейзболни якета.

Модел от абитуриентска колекция СЕКС ... на Галинел

Коприненият сатен може да се пере в перална машина до 40°, и се глади от обратната страна на плата, с топла ютия без пара, през друг плат.

Дантелата (от фр. dentelle) също намира голямо приложение в официалната и булчинската мода, в т.ч. и във висшата мода, представена от Карл Лагерфелд, Джон Галиано, Аликзандър Маккуин, Кристиан Лакроа, Джорджо Армани, Валентино, Джанфранко Фере. Дантелата е красив и ефектен плат, направен от преплитането на конци по специален начин. Тя се използва за украсяването на дрехите и аксесоарите. Произвежда се ръчно и машинно. Широко известна е брюкселската дантела.

Модел на модна къща ТаниТюлът е фина мрежеста тъкан от найлон, естествена или изкуствена коприна. Най-широко се използва за направата на сватбеното було, но намира приложение и в официалните рокли.

Дантела, сатен, органза, тафта, тюл, шифон и коприна са широко използвани и в тазгодишните абитуриентски колекции на дизайнерите Виргиния Здравкова, Галина Денчева, Гергана Симеонова, Поля Миланова, Първолета Иванова - Летиция, София Борисова, модна къща Тани и др.

Снимки:

1. Модел от колекция Silk Touch, haute couture – есен/зима 07/08 на Виргиния Здравкова

2. Модел от абитуриентска колекция СЕКС ... на Галинел, ушит от 100% копринен сатен за основа, фина като паяжина дантела, плътно бродирана на флорални мотиви и ръчнообработена с кристали

3. Модел на модна къща Тани