За летните жеги - храни с високо водно съдържание


Тялото ни е съставено от около 75% вода, а мозъкът ни - от почти 90%.

Затова винаги трябва да се стремим да сме добре хидратирани и да даваме на организма си достатъчно количество вода.

Не течности, а вода! Защото всяка друга "течност" (сок, нектар, бульон, алкохол, коктейли и други) е храна и всъщност дехидратира допълнително организма, карайки го да отделя повече течност отколкото е приета, което води до нужда от още повече вода.

В летните жеги от тялото се отделя повече вода отколкото в по-хладно време, така че е препоръчително освен да пием достатъчно вода и да подбираме в менюто си храни с високо водно съдържание, които разхлаждат организма и не го затрудняват с преработването им.


За летните жеги - храни с високо водно съдържание


Добър избор са например краставиците, които съдържат 96.7% вода, доматът с 94.5%, зелената чушка с 94%. Освен това те са богати и на витамини и антиоксиданти.

От плодовете, най-подходяща е динята, която съдържа 91.5% вода и е богат източник на ликопен - антиоксидант, който се съдържа в червените плодове и зеленчуци и помага в борбата със злокачествени образувания.

Източник: БГНЕС