Кои храни вредят на косата и ноктите

Всеки знае, че продуктите, с които се храним имат пряко въздействие върху нашия организъм. Затова изследователите събрали всички данни и съставили списък с храните, които имат лошо влияние върху косата и ноктите ни, съобщи БГНЕС.

Кои храни вредят на косата и ноктите

Много жени страдат от чупливи нокти и сплитаща се и изтощена коса. Ако и вие имате този проблем, трябва да знаете кои храни е добре да избягвате. Например, добре е да забравите за рибата с високо съдържание на живак, който допълнително води до косопад. Такива риби са риба меч, скумрия и някои видове риба тон. Захарта също е вредна за косата и ноктите, защото с увеличаване на нивото й в кръвта нараства и нивото на мъжкия хормон андроген, който може да намали космените фоликули и да причини оплешивяване. Белият хляб и тестените изделия предизвикват подобни реакции в организма.

Проучванията също така показват, че храните с висок гликемичен индекс могат да увеличат нивото на андрогените, докато храните с нисък гликемичен индекс могат да го намалят. Гликемичният индекс е висок при глюкозата, меда, варените моркови и картофи, белият ориз, белият хляб, бананите и др. Големи количества витамин А също мога да доведе до загуба на коса. Недостатъчното количество протеин в диетата е причина за чупливи нокти и косопад, затова хапвайте повече месо, мляко, яйца, боб, леща, ядки, семена, соя. Липсата на желязо и цинк също са отговорни за лошото състояние на косата и ноктите и ако имате анемия, прочетете как да повишите своя хемоглобин.

Снимка: БГНЕС