Жан Пол Готие направи реверанс към модните икони на 80-те

Прочутият моден дизайнер Жан Пол Готие реши да се върне към корените на своето вдъхновение, като припомни звезди на модата от 80-те години по време на своето представяне на Седмицата на модата в Париж.

От Мадона до Майкъл Джаксън и от Грейс Джоунс до Дейвид Бауи - той изтъкна, че те са повлияли на модата, но и на "неговата мода". "Само защото сме в криза, не е необходимо да сме мрачни и да показваме зловещи колекции. Защо е нужен минимализъм на всяка цена? Може да бъде и радостно", каза той след своето дефиле. Той не скри носталгията си по 80-те, когато е имало изявени модни икони, докато сега се върви "към клониране" на нищото, появяват се копия на другите, съобразени с другите - истински клонинги", отсъди той.

Жан Пол Готие направи реверанс към модните икони на 80-теЖан Пол Готие направи реверанс към модните икони на 80-те

За своето представяне той бе намерил двойници на своите любими звезди от 80-те. "Грейс Джоунс" бе със смокинг, но без ръкави. "Мадона" се появи в рокля - клетка, почти както едно време, макар сега да имаше черно бюстие, далеч по-малко предизвикателно. При "Бой Джордж" Готие бе заложил на щамповани в ярки цветове платове на мек син фон. "Това е колекция за хора, които са имали влияние върху модата както аз самият бях под въздействието на Дейвид Бауи за собственото си облекло и поведение", обяснява творецът, чиято мода е всичко друго, но не и скучна. Той признава, че всичките му любимци от това време са били зрелищни и скандални, но са притежавали и естетика, която е будела реакциите на хората. Готие направи още един реверанс към тях - той бе поканил пищната 62-годишна Аманда Лиър за финала на своето шоу. АФП

Жан Пол Готие направи реверанс към модните икони на 80-теЖан Пол Готие направи реверанс към модните икони на 80-те

Снимки: EPA/БГНЕС