Модата на Олимпийските игри

Олимпийските игри в Лондон ще бъдат "най-стилните в историята", прогнозира дизайнерът Джорджо Армани, създател на екипите на италианския отбор. Но на подиумите и стадионите елегантността граничи с лошия вкус, доближаващ се до смехотворност.

Модата на Олимпийските игри

Церемонията по откриването предложи заря от костюми и цветове, като издържаните в зелено и жълто екипи на отбора на Ямайка, облечен от Седела Марли, дъщеря на Боб Марли. Специално трябва да бъде отбелязан и чешкият отбор, обут с "най-грозните сини гумени ботуши, които човечеството е виждало", както писа модната журналистка Каролин Асъм от в. "Индипендънт".

Модата на Олимпийските игри

Палмата на автентичността държи отборът на Мексико, чиито цветни пончота, "са напълно в крак с тенденциите за предстоящата есен", допълва модната журналистка. Испанските атлети открито изразиха недоволство от червено-златистите си униформи, доставени безплатно от руската компания Боско. "Те изобщо не са латино, човек би си казал, че по-скоро идваме от Източна Европа", написа в Туитър кануистът Саул Кравиото.

Американската делегация, облечена както в Пекин и Ванкувър от дизайнера Ралф Лорън, предизвика фурор с...баретите си, типични повече за френската делегация. Шапката, покриваща ушите по почти военен начин и носеща олимпийското лого, издържано в червено и бяло, носи съвсем друг отенък. Доста патриотично с изключение на факта, че костюмите са били ушити в Китай, което предизвика полемика в разгара на предизборната кампания в САЩ.

Модата на Олимпийските игри

Британските костюми, създадени от Стела Макартни, получиха "златен медал за риск" от модния сайт "L`Officiel" заради вариациите на британския национален флаг. Дизайнерката "явно запази бялото и синьото от знамето като доминиращи цветове и минимизира присъствието на червеното, което присъстваше върху обувките и яките на спортистите", отбелязва сайтът.

Модата на Олимпийските игри

Френската модна къща Ермес създаде специално за мъжете син костюм с червена яка от "технична, лека и еластична тъкан", позволяваща "отлична лекота на движенията".

На пистите зрителите видяха невероятен брой цветове. Тук войната е изцяло между Найк и Адидас. Атлетите разчитат на изключително технични екипи. Доста сме далеч вече от първите съвременни игри в Атина през 1896 г., когато бегачите бяха облечени с ризи и дълги панталони.

Облеклата от синтетични платове и аеродинамиката се налагат от 70-те години на миналия век, а шортите са все по-къси. САЩ използват технологии от космическата индустрия с платове, които пречупват слънчевите лъчи и изсушават потта. Компютрите влизат в надпреварата през 80-те години, за да моделират последиците от вятъра и устойчивостта на платовете, технологии, които днес използват всички отбори.

Дизайнът си служи със съвсем друг регистър и палмата на първенството тази година може би е за банските костюми "пираня" на испанските плувци, несъмнено създадени да впечатляват противника. АФП

Снимки: 1. Джорджо Армани и Италианският отбор, облечен с екипи, създадени от дизайнера
2. Съзтезател в екип на отбора на Ямайка
3. Американски спортисти, облечени от дизайнера Ралф Лорън
4. Атлети от Великобритания в костюми, създадени от Стела Макартни