Създадоха тоалет на съвременната севастокрица Десислава, съпруга на цар Калоян

Специален тоалет на съвременната севастокрица Десислава създаде дизайнерката Албена Александрова по повод 15-годишния си юбилей. „Рошавата гарга” се вдъхнови от идеята за възстановяването на Боянската църква. Инициативата се нарича „Вечните сгради на България” и принадлежи на „Евромаркет Груп” – най-голямата компания за строителна и индустриална техника у нас. Провежда се съвместно с в-к „Строителство, градът” и Националния исторически музей.

Според замисъла всяка година всеки, които желае, може да направи дарение за възстановяване на национален архитeктурен или културен паметник. Първата „вечна сграда на България”, средства за ремонта на която са събрани, е Боянската църква. „Само за четири месеца успяхме да съберем над 100 000 лева от над 20 дарители”, сподели Боряна Радева, Главен мениджър на „Евромаркет Груп” и автор на идеята „Вечните сгради на България”.

Паметната плоча с имената на всички дарители ще бъде официално открита в началото на декември 2006 г. На откриването ще присъстват и двете Десислави – от XIII и от XXI век.