Колекция BUSINESS LINE на Жана Жекова за есен-зима 2011/2012

* Жана Жекова създава сако-корсет

Колекция BUSINESS LINE на Жана ЖековаКато истински визионер на българската мода Жана Жекова чертае отново параметрите на това какво ще се носи през следващия сезон. Има поне няколко тоалета в най-новата колекция на стилистката, които всяка жена би искала задължително да притежава. Нещо като малката черна рокля в гардероба ни, но този път става дума за костюми. И не просто защото са елегантни, женствени или стилни, има нещо много повече в тях – те се докосват до усещането за перфектност в “слим” силует. Това е точният, ултимативен шик.

Създателката на българския корсет във висшата мода Жана Жекова изненадващо връща старата му слава, но на неочаквано място. Сако-корсет е иноваторският хит на стилистката. За да постигне силно вталяване на силуета при саката Жана Жекова превръща кройката на корсета в част от сакото. Абсолютно неочаквано няколко модела сака са направени с допълнително вградени банели и срезове на корсет. Корсетният модел позволява широко отваряне на деколтето и удобство при движението.

Фантазия и нов поглед към саката са основен елемент, който виждаме в бизнес линията на известната стилистка. С майсторски размах са разиграни традиционните кройки на костюмите с нетипични срезове и аксесоари. За да направи колекцията още по-провокативна, дизайнерката среща най-доброто от женския и мъжки силует, като добавя и мъжка стилистика в някои от тоалетите. Бомбе, папионка и строг шик се комбинират чудесно с флорално сако с дантелен ефект или със силно вталено сако и панталон с копринен блясък.

Колекция BUSINESS LINE на Жана ЖековаКолекция BUSINESS LINE на Жана Жекова

Строгата вталеност и издължен силует важи и при палтата, които направени от фин кашмир обгръщат деликатно тялото в комфортна топлина и елеганс. Дължината е строга, под коляното, като аксесоарите от естествена яка с косъм или тънък колан, внасят малко женствен драматизъм. Реглан ракави се появяват както при саката, така и при палтата.

Типичната за Жана Жекова дантела отново присъства в колекцията, но по различен начин. Използва я за вграждане в платовете, за да получи тониране и нежен, романтичен ефект на тоалетите. Материалите в цялата линия са от най-висок клас като туид с дантела, кашмир, вълна с мохер, студена вълна и коприна и допълнения от естествена кожа с косъм.

Колекцията е разделена в няколко части, които като цветно изражение представляват графити, червено, черно, бяло и топъл беж. Разчупвания от тези основни модни гами са много актуалните за сезона перелини, които са в цвят на къпина и киви. Удобното отваряне в дължина на перелините е прибрано от колан, който дава красива линия на модела.

Колекция BUSINESS LINE на Жана ЖековаКолекция BUSINESS LINE на Жана Жекова

Само ако облечете тези тоалети, можете наистина да добиете представа каква е разликата между тях и всичко останало. Това е една от най-дълго подготвяните колекции твърди самата Жана Жекова, като за целта създава дори нов екип. Част от свежите попълнения в ателието й е асистент дизайнерката Василена Върбанова. Лицето на колекцията е интериорната дизайнерка Ирина Владимирова.

Колекция BUSINESS LINE на Жана ЖековаКолекция BUSINESS LINE на Жана Жекова

За финал на ревюто естествено за Жана Жекова е нейното най-запазено амплоа свързано с коктейлни и вечерни тоалети. Стилистката представя лимитирана серия официални рокли. Хитът при тях са платовете с пера, които се поставят върху поли. Щраусовите пера са муза за фантазиите на дизайнерите за вечерни облекла за 2012. Акцентът върху корсети, връзки, ситни драперии и фини украси “тон в тон” е онзи екзистенциален елемент във вишата мода, който кара жените да мечтаят. Красивите копринени произведения внасят жизненост и цветна еуфория в зимната приказка, създадена от фамозната стилистка.

В колекцията участват:
Аксесоари от DYRBERG KERN
Обувки от Massimo Zardi