БАКАЛАВРИТЕ ПО МОДА ОТ НХА ПОЛУЧИХА ПЪРВОТО СИ ПРОФЕСИОНАЛНО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО

Здравка Кърджанова

Дипломното ревю на бакалаврите от специлност “Промишлени изкуства - мода” в Националната художестевна академия събра множество ценители на модата в България. Галерия “Академия” се оказа тясна за всички желаещи да поздравят бъдещите надежди на българския моден дизайн. Студентите от последния – IV-ти курс, випуск 2006 - пресъздадоха темата “Суета” в различните й нюанси чрез своите проекти.

Впечатлени от таланта на младите дизайнери, собствениците на сладкарници “Неделя” – Радослава и Георги Минчеви обявиха открит конкурс сред студентите на НХА за изготвянето цялостен проект за дизайн на облеклата на служителите в сладкарниците. “Екипът на Неделя винаги се е възхищавал на таланта и невероятната креативност на младите. От 3 поредни години вървим ръка за ръка с модата - обръщаме се към популярен български дизайнер, който създава специална колекция “Неделя”. Останахме очаровани от разнообразието в облеклата на студентите и решихме да им дадем шанс да се утвърдят, като предложат проекти за униформено облекло на нашите служители. Разчитаме на свежите идеи и разкрепостения им стил”, заяви г-н Георги Минчев – собственик на сладкарници “Неделя”. Всички желаещи да се включат в конкуса могат да получат повече информация на www.nedelya.com

Преподавателският екип на младите дизайнери е в състав проф. Греди Асса – ръководител на специалност „Мода”, доц. Майа Богданова, доц. д-р Любомир Стойков, проф. Панайот Панайотов, д-р Яна Костадинова, Анна Аврамова, Соня Ковачева, арх. Ралица Коева. Ръководител на курса е Катерина Цанева.

Присъстващите, сред които бяха ректорът на НХА проф. Божидар Йонов, проф. Панайот Панайотов, представители на известната модна къща “Ролман”, Джовани Саки – директор на Италианския институт за външна търговия и много др., станаха свидетели на модни колекции, повлияни от разнообразни стилове, от актуалните тенденции и най-вече – ушити с чувство за модерното и авангардното.

Василен Милков, чиято тема е озаглавена “Red сarpet (Червен килим)” вижда суетата като светска суматоха. Елена Вангеловска е търсила чрез проекта си “Лично” връзката между театъра и модния костюм. Според Деница Бакърджиева – “Елегантност във вериги” робуването на дрехите и на аксесоарите прави жената нещастна в перфекционизма й. Методи Пендов – “Мечта” пресъздава мечтата на момичето да бъде личност. Троян Пламенов – “Лудият крал” е застъпил тезата, че модата отразява социума. Васко Костадинов – “Царицата на ход” е визуализирал своята “царица” – неговият собствен образец за цялостна визия на жената. Васко Кузмановски – “Една дреха за всички” отправя посланието, че суетата е творчеството да поискаш да изразиш себе си по друг - различен начин.

Ирина Рахова – “Тя” разглежда дрехата и отделни нейни елементи като части от определението за суета, синтезирано в едно изречение. Елисавета Катеринова – “Разпилени редове” е интерпретирала суетата като комуникация, като разменени писма и превръщането на чуждото време в твой личен хоризонт. Ива Плавчева – “Too cool for school (Прекалено модерно за училище)” улавя нюанса на суетата като внушение на чужда идентичност и влиянието на медиите върху съвременния свят. Полина Кубратова е нарекла своята колекция “Игра на любов” и е интерпретирала взаимоотношенията между мъжа и жената като два коренно различни свята и разказва какво се случва със тях по пътя на развитието на ваимоотношенията им.

Снимки:
1. Модел на Методи Пандев.
2. Модел на Елисавета Катеринова.
3. Модел на Троян Пламенов.
4. Модел на Васил Костадинов.
5. Модел на Ива Плавчева.
6. Модел на Ирина Рахова.
7. Модел на Василен Милков.
8. Модел на Васко Кузманов.
9. Модел ан Елена Вангеловска.
10. Модел на Полина Кубратова.
11. Модел на Деница Бакърджиева.
Фото: © Любомил Драганов
12. Радослава и Георги Минчеви – собственици на сладкарници “Неделя”.
Фото: © Мони Франсес

© Любомир Стойков
Всички права запазени!