“СТУДЕНТИТЕ ПО МОДА СА ЕКСПЕРИМЕНТАТОРИ”

* Интервю с Катерина Цанева – преподавател в
Национална художествена академия

Какви дисциплини изучават студентите в специалност “Мода”? Какви умения придобиват?
Основната дисциплина е МОДЕН ПРОЕКТ. Изучават се също КОНСТРУИРАНЕ, ТЕХНОЛОГИЯ, ТЕОРИЯ НА МОДАТА, ИСТОРИЯ НА КОСТЮМА, ГРАФИЧЕН и ТЕКСТИЛЕН ДИЗАЙН и др. задължителни за НХА дисциплини.

По колко време е необходимо да отделят младите дизайнери в практика под ръководството на преподавателите си? Работят ли вкъщи самостоятелно?
Всеки един учебен процес изисква задължителни срещи с преподавателите, в които се задават теоретични и практични задачи. Студентите, от своя страна, разработват не малка част от темите си у дома. Времето, което отделят младите дизайнери зависи от уменията, амбицията и готовността за работа.

Какви условия се предлагат на студентите в Академията, за да практикуват и да развиват уменията и таланта си?
Като всяко учебно заведение у нас и ние изпитваме затруднения с материалната база. Все пак разполагаме с компютърна зала, интернет, професионален машинен парк, обслужващ нуждите на шевното производство. Ежегодно студенти от специалността МОДА посещават производствена практика в заводите на РОЛМАН, където имат възможност да се запознаят с реалното производство.

Към кой стил в модата най-често се насочват младите творци днес?
Като всички млади хора студентите от специалността са преди всичко експериментатори. С професионалното си развитие всеки от тях търси и намира своя облик.

Какво е усещането да работиш с млади хора, да ги учиш да прилагат таланта си?
Преди всичко подмладяващо и вдъхновяващо.

Вие самата сте дизайнер – каква е разликата между вашето поколение и поколението, което в момента прави първите си стъпки в дизайна?
Основен модел на поведение за студентите във всяка една епоха, е преди всичко те да бъдат бунтари. Днешните се различават от което и да е друго поколение, единствено по степента на информираност. Днешните студенти имат много по-бърз достъп до световната информация, което ги прави значително по-самоуверени, но не по-малко студенти.

Кои са вашите фаворити сред студентите? Виждате ли бъдещи силни имена в българския дизайн сред тях?
Естествено е да имам фаворити сред студентите си. Определящи са техните умения, способности и отговорност към работата. Не бих назовала конкретни имена, но вярвам, че съвсем скоро вие ще чуете поне за някой от тях.

Дипломното ревю се превърна в традиция за Академията. Как се спряхте на темата “Суета” за предстоящото ревю на 22 юни?
Суетата е нещо върху което може да се размишлява много. Модата неминуемо е свързана с фактора „суета”. Сметнах, че тя би била истинско предизвикателство за младите автори.

Открихте ли нови нюанси на суетата в облеклата на дипломантите и кои са те?
Суетата е онова, което не може без нови нюанси. Именно тя кара всеки автор да бъде различен в мисленето си, изпълнението, във всичко. Колкото студенти, толкова различни погледи.

Разкажете ни повече за дипломното ревю на бакалаврите от специалност “Мода”. Студентите как участват в цялостната организация?
Аз съм благодарна, че имам възможността да работя с тези студенти. Започнах с тях още от първата година на обучение и смятам, че вече имаме връзка, която се гради на базата на доверие, отговорност и приятелство. Организацията на всеки един моден пърформанс е свързано с доста работа, която естествено е непосилна за сам човек. Разчитам на екипа, който сме създали и всеки един от студентите с желание се включва в подготовката. Тази година темата на дипломното ревю е “Суета”. Осигурили сме красиви манекени от агенция “КАСТА ДИВА” на Амалия Тинчева, които да представят облеклата, професионално осветление, музикалното оформление ще е дело на DJ SUB. Наистина сме много благодарни на нашите приятели от магазин за платове SILK HOUSE; SWINGING HALL; L’OREAL PARIS; сладкарнци “НЕДЕЛЯ”, които ни подкрепиха, както и на медийния партньор на събитието – Канал 3. Естествено сме се погрижили и за професионален грим и прически: гримът ще е дело на Мария Стнакова и Георги Сандев – Жоро, а прическите – на Милена Найденова за салон PREFERENCE. Постарахме се да поканим много известни дизайнери, представители на популярни български модни къщи, представители и на чуждестранни модни къщи в България. Студентите ще са щастливи да посрещнат изкуствоведи, културни дейци – въобще всички ценители на модата и дизайна в страната. Специални покани са отправени и към мочетата и момичетата от по-долните курсове, както и всички преподаватели на студентите - проф. Греди Асса – ръководител на специалност „Мода”, доц. Майа Богданова, доц. д-р Любомир Стойков, проф. Панайот Панайотов, д-р Яна Костадинова, Анна Аврамова, Соня Ковачева, арх. Ралица Коева и др. Накратко – на ревю като на ревю!

Къде срещнахте трудности по време на целия процес на обучение? Какво най-трудно научават младите?
Трудности естествено има. И те разбира се са индивидуални. Един изпитва затруднение, при планиране на времето, друг при изработката на облеклата, трети при формулиране на концепцията и т.н. Тук е ролята на преподавателя – да открие и откликне на проблема без да накърни достойнството и желанието за работа у студента.

Вие учите тези момчета и момичета на много неща. А те самите на какво ви научиха?
Научиха ме преди всичко на търпение. Научиха ме да изисквам, да бъда критична и че няма невъзможни неща.

Къде е мястото на българския моден дизайн в социалния живот на българина, а защо не и в световен мащаб? Българските дизайнери могат ли да са потенциална конкуренция на чуждестранните?
В световен мащаб модата е свиреп бизнес, за който са необходими много средства. Бих направила следното сравнение: А може ли българското кино да се конкурира с Холивуд?... Но да не бъдем твърде песимистични. Пожелавам си съвсем скоро, поне на вътрешния ни пазар, да доминира българското.

Интервюто взе Здравка Кърджанова.

Снимки:
1.Катерина Цанева.
Фото: Личен архив
Част от проектите на студентите:
2.Презентацията на Василен Милков.
3.Презентацията на Полина Кубратова.
4.Презентацията на Деница Бакърджиева.
5.Презентацията на Елена Вангеловска.
6.Презентацията на Ирина Рахова.
7.Презентацията на Васко Кузманов.
8.Презентацията на Васко Костадинов.
9.Презентацията на Елисавета Катеринова.
10.Презентацията на Методи Пендов.
11.Презентацията на Троян Пламенов.
12.Презентацията на Ива Плавчева.

© Любомир Стойков
Всички права запазени!