СТУДЕНТИТЕ ПО МОДА ЩЕ СЕ ДИПЛОМИРАТ С ОРИГИНАЛНО РЕВЮ

* Бакалаврите от випуск 2006 на Националната художествена академия разсъждават върху “суетата” и нейните житейски нюанси

Здравка Кърджанова

Първите сериозни стъпки към представянето на собствени модни проекти пред отбрана публика ще направят бакалаврите от специалност “Мода” на Националната художествена академия. Това ще се случи по време на дипломното им ревю на 22 юни 2006 г. в сградата на НХА. Студентите от последния IV-ти курс, випуск 2006 са се подготвяли за този момент в продължение на една година. Всеки един от тях е натрупал не само теоритичен, но и практичен опит за това как една оригинална идея се реализира на практика, пресъздавайки я чрез дрехата. Преподаватели на студентите са изтъкнати изкуствоведи и дизайнери: проф. Греди Асса – ръководител на специалност „Мода”, доц. Майа Богданова, доц. д-р Любомир Стойков, проф. Панайот Панайотов, д-р Яна Костадинова, Анна Аврамова, Соня Ковачева, арх. Ралица Коева. Ръководител на курса е Катерина Цанева.

Проектите на младите творци са подчинени на основната тема “Суета”. Всеки от тях е пресъздал чрез облеклото своето виждане за суетата като явление:

Василен Милков е нарекъл своята колекция “Red сarpet (Червен килим)”. За него едно от най-ярките проявления на суетата са светските събития, светската суматоха, когато по “червения килим” преминават известните личности и всеки от тях демонстрира своята класа.

Моделите на Елена Вангеловска са обединени от темата “Лично”. Студентката е търсила връзката между театъра и модния костюм и как тази връзка е намерила отражение в пресъздаването на характера на личността и дрехата, която тази личност носи.

Деница Бакърджиева е работила върху проекта “Елегантност във вериги”. Модата през 50-те години на ХХ в. е характерна с най-силните прояви на суетност – жените са се преобличали по няколко пъти на денонощието и са робували на дрехите и аксесоарите. Но те са били нещастни в перфекционизма си. Деница представя съня на жената и стремежа й да бъде свободна от рамките на ежедневието.

В своята колекция “Мечта” Методи Пендов е визуализирал мечтата на едно момиче да бъде личност и е проследил хронологията на живота му. Когато действителността разбие мечтата, порасналото момиче се превръща във фаталната жена с перфектна визия и наранена душа.

Троян Пламенов изследва аспектите на суетата и развива тезата, че модата отразява социума. Линията на моделите му е младежка и пресъздава съзряването на личността на границата на тийнейджърските години в рамките на градската среда, която подсъзнателно подтиква човека към изява. Колекцията му носи символичното заглавие “Лудия крал”.

“Царицата” е идеалът за цялостната визия на жената на младия дизайнер Васко Костадинов - тя е суетна и се отличава от другите. Колекцията му “Царицата на ход” демонстрира стил на обличане, освободен от правилата при комбинацията на материи и цветове.

Васко Кузмановски разглежда социалния аспект на суетата в своята тема “Една дреха за всички”. Суетата е присъща на всеки, независимо от неговата класа, а според Васко тя е и творчеството да поискаш да изразиш себе си по друг начин – да превърнеш работното си облекло в твоето официално облекло.

Ирина Рахова е разработила дрехата и отделни нейни елементи като части от определението за суета, синтезирано в едно изречение. Основната теза на темата й “Тя” е “Абсурдните комбинации в абсурдните ситуации”. Облеклата онагледяват абсурдните ситуации, в които изпада жената, робуваща на суетата си.

В темата си “Разпилени редове” студентката Елисавета Катеринова е интерпретирала суетата като комуникация, като разменени писма и превръщането на чуждото време в твой личен хоризонт. Плисето визуализира разпилените редове на листа.

Ива Плавчева е нарекла своята колекция “Too cool for school (Прекалено модерно за училище)”. Разгледана е суетата като внушение на чужда идентичност и влиянието на медиите върху съвременния свят. Дрехите са за млади хора, вдъхновени са от ученически униформи, но с елементи от роклите на кино-звездите от големия екран.

Дипломното ревю се осъществява със съдействието на Националната художествена академия, магазин за платове Silk House, Swingin’ Hall, L’oreal Paris. Медиен партньор на събитието е Канал 3. С облеклата на бъдещите дизайнери ще дефилират манекените на “Каста Дива”. За музикалното оформление ще се грижи DJ SUB.

Снимки:
1.Модел на Елисавета Катеринова.
2.Модел на Ирина Рахова.
3.Модел на Ива Плавчева.
4.Модел на Тройан Пламенов.
5.Модел на Методи Пендев.
6.Модел на Деница Бакърджиева.
Фото: © Момчил Михайлов

© Любомир Стойков
Всички права запазени!