Пънк & Глем рок ревю

* Програмата London Dress Code затвърждава позицията си
в модния календар

 

Punk and Glam RockМиналият четвъртък, 26 февруари, Beefeater представи епохата на 70-те с Пънк & Глем рок стила в модата и музиката на Лондон.

Второто събитие от поредицата London Dress Code от 60-те години до днес препълни парти център 4 КМ.

 36 тематични модела бяха представени от млади дизайнери и танцьори на уникален пърформанс, който пренесе посетителите в десетилетието на Дейвид Боуи и The Clash.

 Колекцията Пънк & Глем рок е създадена от 18 талантливи студенти от втори и трети курс и магистри на НХА, ръководени от Ива Шатц, която е и художествен ръководител на ревютата от 60-те 70-те.

 Зад бляскавото представяне на готовата колекция стоят Beefeater и художественият ръководител на всяко ревю.

Процесът по подготовката започва от подбор на скиците, избор на материалите, финализиране на елементите и аксесоарите, като стигне до хореография на ревюто, избор на индивидуална прическа и грим за всеки модел.

 Дрехите, вдъхновени от стиловете Пънк и Глем рок се отличаваха с характерни материи - кожа и метални елементи, ципове, високи ботуши, шотландско каре и тениски и комбинация от сребристи платове с велур.

London Dress CodeПънк и Глем рок

 Второто ревю от поредицата London Dress Code отново бе представено от непрофесионални манекени - дизайнери, танцьори и студенти. Прическите и гримът, изцяло издържани в стила на двете музикални течения, бяха дело на фризьорски салон Арлет и Pro face.

18 от моделите са част от програмата за подкрепа на млади таланти на Beefeater, а останалите са допълнително реализирани по предварителните скици в процеса на подготовка на проекта.

Колекцията е изцяло ушита от дизайнерите.

 Програмата на Beefeater за развитие на млади български творци предава стила на всяко десетилетие чрез модата и музиката.

Основните музикални течения, които диктуват и стила на модата през седемдесетте, са Пънк и Глем рок. Дейвид Боуи, Ти Рекс, Слейд и Гари Глитер са представители на Глем рок течението, а в духа на Пънк творят The Clash, Generation X, Sex Pistols, Vibrators, The Stranglers.

Моделите в колекцията Пънк & Глем рок представят и двата стила. Дрехите, вдъхновени от Глем рок, са от метализирани материи, раменете са допълнително подчертани, всичко изглежда космическо и андрогенно.

Присъстват символи като светкавица и звезда. Цветовете са ярки и крещящи. Обувките са на платформи, а в грима основна роля има брокатът.

За моделите, повлияни от Пънк, са типични многoто метални ципове, комбинация на черен плат и метал, кожа, разкъсан деним и разбира се - кубинки.