Мария D’Gatta миксира цветове и материи

Галина Кондова
Здравка Кърджанова

Част от новата генерация български дизайнери привлича вниманието с оригиналната си мисъл и стремежа към богати художествени инвенции. Към този тип млади творци принадлежи и дизайнерката Мария Котева ( модна къща Мария D’Gatta ). В духа на световните модни традиции, тя ще представи най-новата си колекция пролет-лято 2006 по време на изискано ревю още преди края на тази година.

В своите досегашни предложения Мария Котева залага на японските мотиви, растителните и животинските шарки и двете крайности в дължините – ултракъси и дълги, но с големи цепки. Фаворизираните от нея материи са памук, естествена коприна, шифон и кожа. Цветовите предпочитания са ориентирани към червено, синьо, зелено и други. Особен акцент тя поставя върху японските мини рокли с корсажи и авторска интерпретация на кимоното.

“Създавам дрехи за жената, която е сигурна в себе си и дори в някаква степен е самовлюбена. Мога да я облека в костюм и пак ще изглежда секси без да е вулгарна” - откровено споделя модната авторка. Тя съзнава добре, че няма нещо, което вече да не е измислено в модния дизайн. Това, с което смята че може да бъде оригинална е начинът на комбинирането на отделните компоненти на облеклото и аксесоарите.

Мария Котева, която произхожда от Магадан, Чукотка е завършила Колежа за облекло “Мария Луиза”, вярва в микса като творчески похват. Нейният стил се формира в резултат на танцьорските и хореографските й умения, а вдъхновението й идва от театъра и старите филми. Способносттта й да създава съвременен стайлинг се базира на философията, че истинската мода е плод на оригиналното съчетаване на хрумвания, цветове и материи. Почитателка е на Роберто Кавали и Жан-Пол Готие, а неин незабравим кумир си остава Джани Версаче.

1.Дизайнерката Мария Котева.
2.– 4. Модели на Мария Котева от колекция 2005
Фото: © Божидар Марков

© Любомир Стойков
Всички права запазени!