Душовете могат да бъдат опасни

   Душовете могат да бъдат опасни

Душовете могат да предоставят благоприятна среда за развитие на бактерия причинителка на респираторни заболявания, сочи проучване на американски учени.

Те са изследвали 50 душа в бани в 9 американски града и в една трета от тях са открили съществено наличие на микобактерията mycobacterium avium (MAC). Тази патогенна бактерия е била открита в концентрации 100 пъти по-големи отколкото във водопроводната мрежа.

"Ако подложите лицето си под душа в момента, в който отворите крана, вероятно ще получите силна доза mycobacterium avium (MAC), което никак не е добре за здравето", обяснява микробиологът Норман Пейс от университета в Колорадо, който е един от авторите на изследването, публикувано в списание "Proceedings of the National Academy of Sciences".

Най-застрашени са организмите на бременни жени, възрастни хора и такива със отслабена имунна система. Симптомите са безпричинна умора, отпадналост, суха и упорита кашлица и задъхване.

Според учените душовете изцяло от метал са по-малко "гостоприемни" към бактерията, отколкото тези с пластмасова част. Те препоръчват да се оставя водата да тече една минута преди да влезе човек под душа, но препоръките са само за хората в рисковите категории. АФП

Вашингтон / САЩ