ТЪРСИТЕ МОДЕН ДИЗАЙНЕР, МОДEЛИЕР ИЛИ КОНСТРУКТОР?

На 29.10.2004 г. От 10.00 часа в зала Атлантик на Международния Конгресен център в Пловдив изпълнителният директор на Агенцията по заетоста към Министерство на труда и социалната политика на Република България г-н
Сотир Ушев ще открие официално ПЪРВАТА НАЦИОНАЛНА ДИЗАЙНЕРСКА БОРСА. Събитието се организира от Националният съвет по моден дизайн към Камара за мода – България и модното списание BG Book, със съдействието на Министерство на Труда и Социалната Политика.

В рамките на два дни от 29 до 30 октомври, целодневно от 10.00 до 18.00 часа 65 млади модни таланти ще се представят с автобиография и портфолио, съставено от идейните им проекти по скица. Това е най-популярната по света
форма за директен контакт между младите хора, търсещи реализация в сферата на модния дизайн и производството на облекло и текстил със работодатели, спонсори и търговци – утвърдени имена в областта на висшата мода, конфекция, бельо, трикотаж, кожи, аксесоари, текстил и др. Участниците са от 59 града в България, 51 висши и средни учебни заведения със специалност “моден дизайн”. Те са финалисти на Първия национален конкурс за млади стилисти и бяха избрани при изключително висока конкуренция от Международно жури с председател Министъра на труда и социалната политика г-жа Христина Христова.

Националната дизайнерска борса ще се провежда всяка година по време на Есенното договаряне, а през лятото от 7 до 12 юни като ЛЯТНА АКАДЕМИЯ ЗА МОДЕН ДИЗАЙН. Достъпът до борсата и лятната Академия за моден дизайн е абсолютно свободен и отворен за всеки специалист срещу попълване на посетителска карта на място.

Паралелно с откриването на дизайнерската борса се открива и осмото издание на ПЛОВДИВСКАТА СЕДМИЦА НА МОДАТА. От 18.00 часа в зала Атлантик на Международния конгресен център със свои колекции Прет-а-Порте се представят модните къщи ЮНОНА-Димитровград, Сияна Богоева – Варна, Мариета Кирилова-Перник, МОНИ – Димитровград, Яна Николова – Варна, ФОРЕСТ ДЖИНС - Пловдив и Камелия Велкова – Враца от раздел спортно-елегантна младежка мода.

В раздел кожени облекла и аксесоари са колекциите на участниците от Варна Модна къща ЕРИДА и дизайнерката Борислава Николова.

DIDI-G от Ахелой е новото име за елитна марка бельо. Колекциите дамска конфекция са на ПАУЛА колекшън - Поморие и ВАНИТИ- Севлиево. Най-големият производител на ризи в страната КАРИНА – Карнобат ще се представи с колекция предназначена не само за мъжкия пол. Голямата изненада на Plovdiv fashion week са детските облекла на Снежана Плачкова от София, представени от детски клуб “Малките големи звезди”. Дефилират моделите на агенциите
Ексграунд и Маринела, избрани на предварителен кастинг от жури, съставено от дизайнерите-участници в дефилетата. Професионалният грим е дело на екипът, ръководен лично от Иво Живков.

Пловдивската седмица на модата се организира от Национална камара за мода – България в партньорство с Международен панаир Пловдив и Българска търговско-промишлена палата под почетния патронаж на д-р Иван Чомаков-кмет на гр. Пловдив.