Лято 2009: Монокините са на мода, но дали е здравословно?

      Лято 2009: Монокинито е на мода, но дали е здравословно?

Жените на плажа смятат, че колкото повече е разголена плътта, толкова по-добре. Мъжете са във възторг, но медиците имат малко по-различно мнение.

Да се се печеш по монокини е доста разпространено явление, а това лято – супер модно. Смята се, че за пръв път еманципираните французойки са се престрашили да се пекат на слънце без горнище през 60-те години на миналия век. Сега с това едва ли можеш да впечатлиш някого. Именно през сезон 2009 г. монокинито покорява всички плажове наред. Дали желаете да бъдете без горнище това е лично решение на всяка дама, но все пак си струва да се прислушате към мнението на специалистите.

Лекарите мамолози не препоръчват монокини, но ако все пак сте твърдо решени те съветват да спазвате определени правила:

1. Монокинито като правило е безвредно за девойките под 22-24 години, докато жените над тази възраст трябва да се консултират със специалист преди слънчевите бани.

2. Ако има предразположение към различен вид женски болести, печенето по монокини може да провокира заболявания на млечните жлези, оказвайки вредно въздействие на кожата. Нещо повече слънчевите лъчи и прегряването могат да усложнят протичането на болестта и да трансформират тумора в злокачествен. Също така не е добре луничките да бъдат излагани на директните слънчеви лъчи, защото тези безобидни образования могат също да прераснат в опасни онкологични заболявания.

3. Още едно правило: гърдите не трябва да се излагат на слънце през втората фаза на менструалния цикъл. През този период в структурата на млечните жлези настъпват съществени промени заради хормоналното преустройство на организма.

Психолозите определят стремежа на дамите към топлеса като проекция на личностното отношение към проблема на сексуалността. От една страна, разголените гърди – това е скрита, възможно даже неосъзната демонстрация на сексуална неудовлетвореност у жената. Мотивът може да бъде и желание да се привлече вниманието. От друга страна, това е протест срещу затварянето в рамките на обществения морал и социални забрани. И накрая монокинито може да помогне на прекрасната половина от човечеството да престане да се срамува от своето тяло и да се избави от всички досадни комплекси, отравящи живота им. БГНЕС

Париж / Франция