Чай „Алтхаус” дебютира в България

* Огромен интерес към чаения експерт Ралф Янеки

Силвия Мадина

Ралф ЯнекиБезспорният лидер в производството на премиум чай „Алтхаус” дебрютира у нас. Това се случи на официална чаена дегустация в „Гранд Хотел София”, на която присъства един от създателите на колекция „Алтхаус” Ралф Янеки. Той пристигна в България по покана на „Софсток ООД” и лично представи на гостите ароматната напитка. В тази виртуозна дейност му помогна Георги Бундев - мениджър топли напитки на „Софсток” ООД.

Изкуството да се приготвя и консумира чаят „Алтхаус” оцениха високо барон Кирил Гендович и съпругата му Вера Гендович, Ваня Тошева, проф. Любомир Стойков, Ирена Варадинова, Лилия Вучкова, Петко Тодоров, Амалия Тинчева, Анелия Петкова – собственик на бутик „Bridal Fashion” и десетки журналисти от централните печатни и електранни медии.

„Алтхаус” е синоним на качество, достойно да удовлетвори най–високите изисквания на ценителите. Колекцията на „Алтхаус” предлага широк асортимент от над 80 вида чай. Тя съчетава в себе си високо качество, съвременни производствени методи, хилядолетна руска чаена традиция, атрактивен дизайн и удивителни нови блендове – и всичко това на достъпна и приемлива цена. Във всяка чаена напитка „Алтхаус” могат да се разпознаят произходът, реколтата и качеството на листата, които са гаранция за превъзходен вкус и аромат. „Алтхаус” е не просто чай, а уникална колекция от внимателно подбрани чайове, предназначени за консумация в заведения, кафетерии и хотели.

Барон Кирил Гендович и съпругата му Вера ГендовичМарката предлага широка гама чайове с несравними вкусови характеристики. За да поддържа най–високи стандарти на качество, „Алтхаус” закупува своите суровини само от производители с традиции, така че в крайния продукт да бъдат вложени само най-добрите чаени листа. Обработката и пакетирането на вече внесената чаена колекция се осъществяват в Германия, където чаят преминава през стриктно оценяване и многоетапен качествен контрол, извършван в специализирани чаени лаборатории.

История на „Алтхаус”
Колекцията чай „Алтхаус” е разработена и създадена от един от най–известните чаени специалисти в света – Ралф Янеки. Той притежава над 20-годишен международен опит в производството на чай, управлението на плантации в Азия, износа и интензивните контакти с производители и търговци на чай. Ако разглеждаме „Алтхаус” като търговска марка, можем да кажем, че тя се базира на вековната руска чаена традиция. Идеята за създаването на марката идва от Русия и затова не е случайност, че именно руските традиции са вплетени в колекцията на “Алтхаус”. Ако разглеждаме, обаче, “Алтхаус” като продукт, то той представлява нова линия чай, разработена специално за Хо-Ре-Ка (хотели – ресторанти – кафета) пазара в резултат на дългогодишно сътрудничество между германски, американски и руски специалисти. Първата публична изява на “Алтхаус” е на „ Food Expo “ в Москва през октомври 2005 г., а днес марката се предлага в над 30 страни. За по-голямо удобство, чаят на „Алтхаус” се предлага в елегантни единични и двойни филтър-пакетчета или в насипно състояние в дизайнерски метални кутии. Факт е, че много от чайовете задоволяват очакванията за качество, но не предлагат добра опаковка и аксесоари. За да отговори на високите очаквания, „Алтхаус” взема предвид всички тези фактори и създава един уникален продукт. Колекцията чай на „Алтхаус” включва всички основни видове чай, като освен тях компанията създава и свои ексклузивни блендове.

Асортимент и аксесоари за чай
Колекцията чай на “Алтхаус” включва всички основни видове чай, като освен тях компанията създава и свои ексклузивни блендове. Асортиментът на “Алтхаус” включва повече от 80 вида насипен чай от всички водещи страни-производителки: черен, зелен, бял, билков, плодов и техните вариации. Нито един чай не е подбран случайно – всеки един от тях е популярен в различни типове заведения и ресторанти. Насипният чай “Алтхаус” е пакетиран в идентични разфасовки от многослойно фолио. Висококачественото трипластово фолио съхранява нежния аромат и вкус на чая, като го предпазва от външни неблагоприятни фактори.

Насипният чай е опакован във водопропускливи филтър-пакетчета, позволяващи на листата да отделят пълния си аромат и вкус. Във всяка чаена напитка “Алтхаус” могат да се разпознаят произходът, реколтата и качеството на листата, които са гаранция за превъзходен вкус и аромат. За да задоволи всички нужди, “Алтхаус” предлага на клиентите си пакетиран и насипен чай, от цели или натрошени листа.

В персконференцията участие взеха проф. Любомир Стойков, Георги Бундев - мениджър топли напитки на „Софсток” ООД и Ралф Янеки – създател на колекция чай „Алтхаус”

Ралф Янеки – създател на колекция чай „Алтхаус”
Ралф Янеки е роден през 1968 г. в Люнебург, Германия. Страстта му към чая започва да се развива докато е още ученик. След като завършва образованието си, той започва да работи в голяма международна компания за търговия с чай в Хамбург. След многобройни бизнес пътувания и обучения в различни страни, през 1997 г. Ралф Янеки започва работа в чаената компания Ronnefeldt, където става главен чаен дегустатор. През пролетта на 2005 г. Ралф Янеки осъществява мечтата си за независимост и става се включва активно в развитието на бранда „Алтхаус”.
Ралф Янеки създава колекция „Алтхаус”, в която инспирира 20-годишния си опит в чаената индустрия. Той включва:

  • Дългосрочно обучение при най-добрите чаени дегустатори в Германия и Англия.
  • Голям брой посещения на чаени фабрики по света.
  • Близки връзки с най-големите чаени търговци и собственици на чаени плантации по цял свят.
  • Опит в създаването на нови чаени блендове и плодово/ билкови комбинации.
  • Опит в създаването на нови и уникални аромати.
  • Опит в създаването на чаени колекции, специално направени за ресторанти и чаени бутици.

Знаете ли, че.....
Чаят е познат от древни времена, а китайският и японският народ се гордеят с някои прекрасни легенди относно неговата поява. Една от тях разказва как император Шен Нунг /син на принцеса и небесен дракон/ един ден усетил несравнимо приятно благоухание, носещо се във въздуха. Той бил запленен от превъзходния аромат, идващ от горящ храст камелия. Според тази легенда, именно император Шен Нунг е човекът, открил, култивирал и разпространил чаеното растение сред своя народ. По–ранни митове разказват за маймуни, които били използвани за събиране на чаените листа от недостъпни за хората дървета. А някои смятат, че именно маймуните събирали чая, който се предоставял на императора като годишен данък. И до днес много хора твърдят, че най- добрият чай се бере от маймуни...

Колекция чай „Алтхаус”

Снимки:

1. Ралф Янеки.
2. Барон Кирил Гендович и съпругата му Вера Гендович.
3. В персконференцията участие взеха проф. Любомир Стойков, Георги Бундев - мениджър топли напитки на „Софсток” ООД и Ралф Янеки – създател на колекция чай „Алтхаус”.
4. Колекция чай „Алтхаус”.

Фото: © Божидар Марков