Музика, мода, живопис и танц завладяха зала "България"

* Мерлин Арно представи иновативния проект „Еволюция“

Силвия Тодорова

На 17 март музиката, модата, живописта и танца завладяха пространството на зала „България“, където беше представен иновативният музикален пърформанс „Еволюция“. Вниманието на публиката спечелиха музиката на Quarto Quartet, екстравагантните тоалети на носителката на „Златна игла“ 2017 в категория „Модна иновация“ Мерлин Арно, огромното арт пано на художника авангардист Иван Яхнаджиев и пленителните балерини на Vaya Dance Studio.

Музикалният проект е единствен по рода си и е създаден по идея на Мерлин Арно – меценат, дизайнер и спортист, основател и председател на сдружение „Нов свят за животните“, което подпомага увеличаването на популацията от изчезващи видове диви птици. Тя създава уникални облекла от перата на екзотични птици и с проекта „Еволюция“ обедини своя иновативен творчески подход в сферата на модата с музиката и живописта.

Музика, мода, живопис и танц завладяха зала

За идеята на проекта дизайнерката Мерлин Арно споделя: „Щастлива съм, че Иван Яхнаджиев се присъедини към творческия ни екип, а Иван Пенчев разви темата в музикално отношение и даде името на проекта „Еволюция“. В забързания свят, в който живеем, е хубаво да отделяме повече време за изкуство и да се разхождаме сред природата, да се любуваме на красотата на различните видове животни и растения. С дрехите, които създавам, както и с този проект, се стремя тази красота да достигне до хората и всички заедно да обърнем поглед към заобикалящия ни свят.“

Музика, мода, живопис и танц завладяха зала

Музикантите от Quarto Quartet към Софийска филхармония – Иван Пенчев (цигулка), Светлана Станчева (цигулка), Татяна Тодорова (виола) и Димитър Тенчев (виолончело), представиха екстравагантна и неочаквана комбинация от грегорианска, класическа и модерна музика, чрез която разказаха една вълнуваща и завладяваща „приказка“ за еволюцията. В музикалния пърформънс „Еволюция“ участие взеха и Николай Пеев (китара), Стоил Иванов (саунд дизайн и перкусии) и гости от Софийска филхармония. Всички заедно очароваха публиката с музиката на Бах, Шуберт, Бокерини, Моцарт, Освалдо Голихов, Пиацола и показаха колко малка е границата между класиката и поп музиката.

Музика, мода, живопис и танц завладяха зала

Междувременно на сцената чрез танцови изпълнения беше представена колекцията на Мерлин Арно, за която тя черпи вдъхновение от последното си пътуване до Борнео. Перата, които е използвала за направата на впечатляващите тоалети, са от бойни петли, щраус, паун, фазан, нанду, ему, а основното е, че при създаването на развихрящите въображението облекла, няма нито една пострадала птица. Роклите, които дизайнерката показа, са от пера, събрани в линеещия период на птиците. Нейните уникални тоалети бяха представени от балерините от Vaya Dance Studio с хореограф Ваня Рошкова. Всяка балерина беше със специално подготвен артистичен грим и прическа. Марина Младенова, носител на „Златна игла 2018“ в категория „Моден гримьор“ се погрижи за грима, а прическите бяха дело на Надежда Радева от салон за красота „Бюти клуб“.

През цялото време на сцената Иван Яхнаджиев твореше на живо и създаде арт инсталация от бои и пера. Ексцентричната творба на виртуоза с четка е с внушителните размери два на два метра и освен с пълна гама бои, е инкрустирана с над 900 пера, в най-пъстроцветни палитри. Върху нейното създаване е работено два месеца, като впечатляващото ѝ довършване художникът авангардист направи пред очите на публиката.
„Това е една абстрактна композиция, която показва част от нашия свят, който ни заобикаля. Използвах венецианско стъкло, керамика, въжета и апликации на платове. Добавих и копчета, защото става дума за дрехи от пера, а те изглеждат като очи на птици. Иван Пенчев сподели, че иска да има музика и добавих ноти. Птиците пеят и живеят благодарение на слънцето, затова в картината перата им са обагрени от слънцето. С помощта на перата платното сякаш оживява.“, споделя за творбата си Иван Яхнаджиев.

Музика, мода, живопис и танц завладяха зала

Сред гостите, които присъстваха на музикалния пърформанс, бяха посланикът на Аржентина в България Н.Пр. Алберто Алфредо Мануел Труеба, представители на посолствата на Корея и Италия и на Министерство на вътрешните работи, световната и олимпийска шампионка на двойка скул Здравка Йорданова, галеристката Цена Бояджиева – внучка на Златю Бояджиев, актрисата Нели Топалова, оперният певец Стоян Бончев, поетесата Ирина Александрова.

Музика, мода, живопис и танц завладяха зала

Снимки:
1. Всички участници в проекта „Еволюция“ на финала на музикалния пърформанс.
2. Мерлин Арно и Иван Яхнаджиев с част от балерините и гости заедно с картината на художника.
3. Надежда Радева, Мерлин Арно, Марина Младенова, Иван Пенчев и Ваня Рошкова (от ляво на дясно).
4. Мерлин Арно и оперният певец Стоян Бончев.
5. Мерлин Арно с Надежда Радева (в ляво) и Марина Младенова (в дясно).
Фото: © Design Image Co