Стил и контрасти на ревю-спектакъла "Златна Игла" 2018

* Три младежки дебюта на Годишните награди на Академията за мода

Силвия Тодорова

Академията за мода ще отличи за 24-ти път изявени дизайнери и модни творци и ще присъди своята най-висока награда „Златна игла“ в категории като „Дизайнер на годината”, „Модна къща на годината”, „Най-добър млад дизайнер” и др. Бляскавото събитие ще се състои в средата на месец март в “Рамада София Хотел”. По традиция официалната церемония по награждаването се предхожда от гала ревю-спектакъл. Един от акцентите му е участието на млади български дизайнери – цели три дебютни колекции ще бъдат показани във вечерта непосредствено преди връчването на призовете. Те ще изпратят своите първи модни послания редом с утвърдените български майстори на иглата и конеца. По повод на предстоящия ревю-спектакъл на Годишните модни награди проф. Любомир Стойков, председател на Академията за мода, подчерта: „Ревю-спектакълът на гала-вечерта „Златна игла“ има твърде значима роля. Той не е просто подгряващо микросъбитие в деня на голямата церемония. Представителното ревю е шанс за дизайнерите и модните брандове, които се включват в него с най-новите си предложения, да изпратят специален поздрав към медии и журналисти, експерти, ценители и публика. По този начин те не само трасират пътя на актуалния стил, но и оказват своята подкрепа към дългогодишната мисия на Академията за мода да отличава и стимулира най-добрите български модни творци. Особено ме радва фактът, че тази година се наблюдава засилен интерес към събитието от страна на най-младите дизайнери и, че трима от тях избраха да направят своя дебют тъкмо на сцената на „Златната игла“. На всички желая успех и попътен вятър!“

На подиума на „Златна игла“ 2018 ще бъде представена премиерно официалната линия вечерни облекла на модна къща „Мезон Сант-Ерем“ и Габриела Колева – нейна създателка, дизайнер и стилист. Водещи моменти в пролетно-лятната колекция са поетичният и романтичен дух, балетният стил, от който са заимствани свободата и лекотата на движение, и коприната като водеща материя в различни съчетания с платове висша мода, характерни за стила на „Мезон Сант-Ерем“. Специално за ревю-спектакъла на „Златна игла 2018“ дизайнерът Христо Чучев ще покаже сватбена колекция с избрани предложения – едни от най-добрите си творения – рокли в различен стил, които издават най-характерното за дизайнерския му почерк.

Стил и контрасти на ревю-спектакъла

Стил и контрасти на ревю-спектакъла

Официална мода ще лансират и други утвърдени родни дизайнери и модни къщи, включили се в гала-спектакъла по повод годишните награди на Академията за мода. Есил Дюран – популярната и талантлива наша певица и дизайнер, ще представи колекция в стил бохемски шик, вдъхновена от костюмите и музиката във филма „Великият Гетсби” и духа на 20-те години на миналия век (по-специално от епохата на джаза). Модна къща „Бандерол“ с дизайнери Десислава Дамянова и Никола Карадамянов ще покажат своите най-нови предложения дамска и мъжка официална мода, която се отличава с иновативен дизайн и ефектно съчетание на материи, цветове и детайли. Дизайнерският екип на „Ла фоа“ – Вяра Станчева и дъщерите й Деница и Мария Станчеви, ще демонстрира характерния стил и оригинален дизайн на авторитетната модна къща със своята най-нова колекция официални облекла, в която акценти са оригиналните форми, комбинацията на различни като структура материи и деликатното съчетаване на няколко стила.

Стил и контрасти на ревю-спектакъла

Стил и контрасти на ревю-спектакъла

Стил и контрасти на ревю-спектакъла

Стил и контрасти на ревю-спектакъла

По време на ревю-спектакъла ще бъдат показани също и впечатляващи ювелирни изделия. В контекста на официалните модни предложения „Златарна Целье“ ще представи златни и сребърни бижута – тенденция пролет-лято 2018, сред които – диамантени бижута уникати и ювелирни изделия в съчетание със скъпоценни и полускъпоценни камъни, перли и кристали „Сваровски".

Стил и контрасти на ревю-спектакъла

Запазено място имат и плетените тоалети. Иновативната и находчива дизайнерка Аксел Харди ще демонстрира част от пролетно-лятната си колекция „Изкушение“ (Temptation), включваща дръзки, многофункционални и комфортни плетива, съчетани с естествена коприна и френски дантели.

Стил и контрасти на ревю-спектакъла

Кои ще дебютират в гала вечерта „Златна игла 2018“? Младата дизайнерка Християна Мутафчиева (студентка в магистърската степен на специалност „Мода“ на Националната художествена академия) ще презентира елегантна, женствена и романтична дебютна колекция, вдъхновена от „Алиса в страната на чудесата''. Своята първа колекция – „Вълчицата“ ще покаже и Таня Ян – млад и обещаващ дизайнер и стилист. Тя е почерпила вдъхновение от книгата „Бягащата с вълци“ и ще представи тъмната и светлата страна на жената, изразени чрез контраста между еко кожа, сатен и флорални мотиви. Елена Христова ще представи своя модерен поглед към българската народна носия с дебютната си колекция „ЕТНО мечта“, вдъхновена от народното творчество с ръчно правени автентични бродерии, орнаменти, стилизирани елементи и фолклорни мотиви.

Стил и контрасти на ревю-спектакъла

Стил и контрасти на ревю-спектакъла

Подготовката на ревю-спектакъла по повод годишните награди на Академията за мода е поверена на Боян Караиванов.

„Златна игла“ 2018 се реализира с любезното съдействие на: „Банка ДСК“, „Мтел“, Кафе „Кимбо", „Ганчия“, „Рамада София Хотел“, хотел „Самоков“, „Бюти клуб", сладкарници „Неделя" и „Жарден Флорист“.

Снимки:
1. Официални облекла на модна къща „Мезон Сант-Ерем“.
Фото: © Мартин Мидълбрук
2. Сватбена рокля на дизайнера Христо Чучев.
Фото: © Костадин Кръстев-Коко
3. Тоалет на Есил Дюран.
Фото: © DURAN DURAN Photography
4. Рокля на модна къща „Ла Фоа“.
Фото: © Марияна Стоянова
5. – 6. Предложения на модна къща „Бандерол“.
Фото: © Латинка Петрина
7. Аутфит на Християна Мутафчиева.
Фото: © Петя Чолакова
8. Бижу на „Златарна Целье“.
Фото: © Zlatarna Celje
9. Тоалет на Аксел Харди.
Фото: © Нено Вълковски
10. Рокля с фолклорни мотиви на Елена Христова.
Фото: © Искрен Иванов