Академията за мода ще награди най-стилните българи за годината

Силвия Тодорова

Най-стилните българи за 2017 година ще получат престижното отличие „БГ модна икона 2017” на Академията за мода. Те ще бъдат обявени по време на официална церемония на 12 декември във Витоша Парк Хотел. Експертен съвет на Академията за мода, включващ 34 лайфстайл, модни и светски журналисти и редактори от водещите печатни и електронни медии даде своите предложения за номинации на най-стилните и успели българи през годината. Престижният конкурс се организира за девета поредна година и както досега, критериите известни български личности да получат статут на БГ модни икони, са качества и добродетели като изискан и модерен вкус и стил, високи професионални постижения, безупречна култура, морал и репутация. Наградата, която всеки победител ще получи, е пластика, изработена от най-добрия български бижутер – Анжело Красини. Статуетката е интерпретация на първото облекло на Адам и Ева – смокиновия лист – с образите най-прочути дизайнери и модни икони.

Академията за мода ще награди най-стилните българи за годината

За най-стилни и елегантни български жени са номинирани (по азбучен ред): Александра Сърчаджиева, Гала, Илиана Раева, Лилия Маравиля, Луиза Григорова, Мая Манолова, Миглена Ангелова, Мира Добрева, Никол Станкулова, Яна Маринова.

Номинациите за най-стилни и елегантни български мъже включват (по азбучен ред): Александър Кадиев, Владо Николов, Деян Донков, Димо Алексиев, Криско, Любо Киров, Ники Илиев, Ники Кънчев, Николай Дойнов, Юлиан Вергов.

Проф. Любомир Стойков, председател на Академията за мода, определи номинациите като резонни и адекватни: “Не съм учуден от огромния интерес към класацията на Академията за мода за стил, елегантност и поведенческа култура, тъй като това е една трайна тенденция, показваща доверие и респект към този конкурс. Радва ме фактът, че българите все по-ясно съзнават зависимостта между начина на обличане и професионалния успех, репутацията и добрите маниери. Логично сред най-предпочитаните кандидати за уникалния приз „БГ модна икона“ са публични личности, доказали се със своя комуникативен талант, естетически усет и поведенческа култура. Логично сред тях доминират представители на медиите и артистичния свят, шоубизнеса и спорта. Логично сред тях изпъкват известни наши лидери на мнение и трендсетъри. Номинациите за стил наистина показват колко голямо е значението на външния вид и визуалната култура за тоталния успех на една личност – в социален и в индивидуален контекст...“.

В ревю-спектакъла, непосредствено преди официалната церемония, ще бъдат показани и актуални колекции на известни български дизайнери и модни къщи, носители на Златна игла, както и – по традиция – дебютни произведения на студенти по мода на проф. Любомир Стойков от Националната художествена академия.

Академията за мода ще награди най-стилните българи за годината

Водеща на „БГ модна икона 2017“ ще бъде чаровната Гери Дончева, облечена в тоалет на дизайнера Христо Чучев. За нейния грим и този на манекените ще се погрижи Марина Младенова и екипът ѝ, а прическите ще са дело на Надежда Радева и екипа на салон за красота „Бюти клуб“.

По време на събитието гостите ще имат възможност да се насладят на някои от основните специализирани блендове на прочутото неаполитанско кафе „Кимбо", както и на висококачествените италиански пенливи вина и вермути „Ганчия“. Финалът на „БГ модна икона 2017“ е запазен за изискан коктейл с кулинарните предложения на „Рай кетъринг” и изкушаващите десерти от сладкарници „Неделя”.

Академията за мода ще награди най-стилните българи за годината

За периода на своето съществуване призът „БГ модна икона" се утвърди като най-авторитетната годишна награда за стил, елегантност и визуална култура в България. Сред досегашните носители на това високо отличие са: Йоана Буковска-Давидова, Диляна Попова, Таня Скринска, Антон Хекимян и Любен Дилов-син за 2016 година; Виктория Петрова, Галена, Илияна Алипиева, Ники Сотиров, Орлин Горанов и Пламен Константинов за 2015 година; Григор Димитров, Валерия Велева, Мария Силвестър, Алисия и Велизар Соколов – Заки за 2014 година; Евгения Живкова, Ива Екимова, Теодора Духовникова и Мариан Кюрпанов за 2013 година; Лили Иванова, Александра Раева, Анелия, Орлин Павлов и д-р Ангел Енчев за 2012 година; Деница Атанасова-Гергова, Васко Василев, Мария Илиева, Евгения Калканджиева и Владимир Ампов – Графа за 2011 г.; Гала, Владимир Карамазов, Елена Петрова, Калин Врачански и Валентина Войкова за 2010 г.; Диана Любенова, Цветелина Бориславова, Юлияна Дончева, Димитър Бербатов и Миро за 2009 г.;

БГ модна икона 2017 се реализира с любезното съдействие на: „Витоша Парк Хотел", кафе „Кимбо", „Ганчия“, „Мезон Сант-Ерем", „Банка ДСК“, „Балкантел“, „Агресия", Марина Младенова, „Бюти клуб", сладкарници „Неделя", „Рай кетъринг" и „Жарден Флорист“.

Снимки:
1. Пластиката БГ модна икона, изработена от най-добрия български бижутер – Анжело Красини.
Фото: Личен архив
2. Победителите в БГ модна икона 2016 заедно с проф. Любомир Стойков.
Фото: © Хайлайф / От игла до конец
3. Гери Дончева с тоалет на дизайнера Христо Чучев.
Фото: Антон Марков / От игла до конец