Мая Цанкова рисува "Тъмна светлина"

* Изложба представя оригинална „светеща живопис“

Силвия Тодорова

Художничката Мая Цанкова представя своята трета самостоятелна изложба „Тъмна Светлина“. Експозицията включва над 40 непоказвани досега творби, десет от които представляват „светеща живопис“ и са оригинален творчески експеримент. Домакин на изложбата е галерия „Финес“, а картините могат да бъдат видяни само в дните 1-ви и 2-ри декември 2017 г.

Мая Цанкова рисува

Ключова за изложбата е идеята за събиране на светлина и тъмнина в една картина. Този ефект е търсен от една страна чрез контраста между черния фон и яркостта на цветовете и от друга – чрез осветяването на рисунки, отпечатвани върху платно. Името на изложбата подчертава това, че картините са тъмни, а дават светлина. Авторката споделя, че влага много емоции в името „Тъмна светлина“ и го е избрала преди да създаде самите картини. Вдъхновението на Мая Цанкова за конкретната изложба е свързано с реклама, която е видяла по време на работата си като интериорен дизайнер.

Мая Цанкова рисува

Мая Цанкова рисува

В изложбата присъстват абстрактни, фигурални и декоративни рисунки, като в голяма част от тях се различават силуети на човешки фигури, има и ясно изрисувани животни – коне, водни кончета и др. Картините излъчват експресивност, смело движение и динамика, но също така нежност, чувственост и поетичност. Върху три от творбите художничката е изрисувала и свои стихове.

Мая Цанкова рисува

Мая Цанкова рисува

За „светещите картини“, Мая Цанкова е избрала част от своите по-абстрактни рисунки. При този творчески експеримент, който съчетава съвременна технология и живопис, самата рисунка е запазена в първоначалния й вид. Тя е отпечатана върху платно, което дава възможност картината да бъде осветена. Използвани са метални кутии, в които отзад се слага осветление и по много фин начин платното се опъва отгоре, а светлината преминава през него. Така се създава ефектът на светеща картина.

Мая Цанкова рисува

За всяка рисунка са използвани до 4-5 цвята. Палитрата от багри, на която се спира художничката, е обрана и включва: синьо, златно, малиново, „топло“ сиво, капучино и черно като основа. Мая Цанкова използва предимно акрил, който комбинира с акварел, а основната техника, с която работи е "мокро в мокро" при която върху мокри листа се нанасят мокри бои.

Проф. Любомир Стойков, преподавател в Националната художествена академия, характеризира творчеството на художничката по следния начин: „Провокираща, нежна, красива и чувствена – това са само част от заслужените епитети за най-новите произведения на талантливата художничка Мая Цанкова. Нейната трета самостоятелна изложба „Тъмна светлина“ маркира най-новите й търсения и експерименти, миксиращи акварелна техника и светеща живопис.

Високотехнологичните послания на авторката са заредени с мечтателност, изящество и съдържат покана за дискретен релакс. Картините ще допаднат на всеки, който търси своите малките естетически оазиси в днешната суматоха и постмодерна динамика.“.

Мая Цанкова рисува

Мая Цанкова рисува

За художничката:
Мая Цанкова завършва Националната художествена гимназия за изящни изкуства „Илия Петров”, с ръководител Димитър Стефанов през 1996 г. През 2002 г. придобива специалност „Изкуство на книгата” при проф. Румен Скорчев във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методи”. Сред художниците, на които се възхищава и едновременно са й повлияли са: Микеланджело, Гоген, Кандински, Егон Шиле и Иван Милев. Първата й самостоятелна изложба е озаглавена “Синя фантазия” (2013 г.) и акцентира върху експресията на цвета. "Уловени пориви" (2015 г.) е втората самостоятелна изложба на Мая Цанкова, в която тя изследва състояния на човешката фигура, породени от различни преживявания в динамиката на заобикалящата ни среда. От години Мая Цанкова се занимава с интериорен дизайн.

Снимки:
1. Художничката Мая Цанкова
2. – 8. Картини от изложбата „Тъмна светлина“
Фото: Личен архив