16 ноември - Международният ден без тютюнопушене

Всяка година третия четвъртък на месец ноември се отбелязва Международния ден без тютюнопушене. Тази година Министерство на здравеопазването определя за 16 ноември 2017 г. мото на кампанията да бъде: „Пушенето и ти”. По традиция на този ден се призовава всеки пушач да се опита да положи началото на отказване от тютюнопушене в името на собственото си здраве, както и на здравето на близки и приятели, които присъстват в обкръжението му като пасивни пушачи.

Тютюнопушенето е основен или потенциращ рисков фактор за възникването на редица онкологични заболявания. Рискът от появата на рак на белия дроб при пушачите е 25 пъти по-висок. Тютюнопушенето е рисков фактор и за редица други здравословни проблеми – сърдечносъдови, репродуктивни, офталмологични.

16 ноември - Международният ден без тютюнопушене

Причината за високия здравен риск, до който водят цигарите е съставът им. В тях се съдържат над 4000 химични вещества, от които поне 250 са определени като опасни, а 50 като канцерогенни (причиняващи рак).

Ограничаването на тютюнопушенето може да помогне на всеки човек. Само една година след спирането на цигарите, рискът от сърдечносъдови заболявания намалява рязко. След 2 до 5 години рискът от получаването на инсулт се изравнява с този на непушачите. В рамките на 5 години намалява и риска от развитието на рак на устата, гърлото или жлъчката. След 10 години намалява наполовина и риска и от развитие на тумор на белия дроб.

България е сред страните, в които броят на пушачите все още е висок, като особено плашеща е статистиката за нивата на пушене сред младежите. По данни на Европейския училищен изследователски проект за алкохол и други наркотици (ESPAD) за 2015 г. 7% от учениците на възраст до 13 г. употребяват ежедневно цигари, като процентът при 16 годишните нараства до 25%.

Традицията на Деня без цигари е възникнала през 1971 г. в град Рандолф, САЩ, когато американецът Артър Мълейни накарал своите съграждани да спрат да пушат поне за един ден. По този начин те спестили средствата, които изразходват за ежедневните си нужди от цигари и основали фонд към местното училище за отпускане на стипендии. Към средата на 70-те години на миналия век идеята на Мълейни придобила голяма популярност в САЩ, след което през 1977 година Американската общност за борба с рака обявява всеки трети четвъртък от месец ноември за ден против тютюнопушенето. На този ден хора по цял свят спестяват пари като не пушат и инвестират спестените по този начин средства в благородни каузи, насърчаващи здравословния начин на живот и ограничаване на тютюнопушенето.

БГНЕС