Voubs International Photography Awards 2016

Професионални фотографи и любители от България, Румъния, Италия, Сърбия, Нова Зеландия, Русия, Малайзия, Бангладеш, Португалия, Беларус, Словакия и Азербайджан са сред 30-е победители в първото издание на Voubs International Photography Awards 2016.

Voubs International Photography Awards 2016

Официалното откриване на изложбата с най-добрите фотографии и церемонията по награждаването на победителите ще се състои на 6 април във VIVACOM Art Hall. Тогава ще бъде разкрито и името на „Фотографa на годината“, който ще получи почетната статуетка „Златен Voubs“ и допълнителна премия от 5 000 евро.

Voubs International Photography Awards 2016

Първото място в категория „Храна“ на конкурса VIPA 2016 отиде при „Сандвич с бекон“ на рекламния фотограф Михаи Пенгиос от Румъния. В „Снимки от България“ безспорната звезда е емблематичният фар край Aхтопол, който вдъхнови авторите класирали се на първо и трето място. Призът в оспорваната категория, обаче отиде при Веселин Атанасов и снимката му „Страж“. Победител в най-предпочитаната категория „Хора“ е фотографията „В мрака“ на Сандра Вентура от Португалия, запечатала молитвата на възрастна монахиня. Пожар в Бангладеш става повод за заснемането на изпепеляващия кадър „Пожарникари” – дело на талантливия Танвер Хасан Рохан, който взе голямата награда в категория „Репортажи“. Стилна и силна конкуренция създадоха участниците в категорията „Модна фотография“, където победител е фотографът Мартин Кристинек от Словакия с „Високо в небето“ – ефирен и рискован танц на фасадата на небостъргач. В категотия „Архитектура“ Сара Калдуел от Нова Зеландия излезе начело с кадър на величествената Hintze Hall на Националния исторически музей в Лондон.

Voubs International Photography Awards 2016

Voubs International Photography Awards 2016

Внушителният награден фонд от 41 000 евро вече е раздаден от страна на организаторите! Всички фотографии избрани на първо място донесоха на авторите си по 2000 евро, сребърните позиции получиха 1500 евро, бронзовите - 1000 евро. Участниците класирали се на четвърто и пето място получиха съответно по 800 и 700 евро.

Voubs International Photography Awards 2016

В първото издание на онлайн конкурса VIPA 2016 се включиха 593 фотографа от цял свят. Победителите бяха определени с иновативния алгоритъм на платформата Voubs.com, който позволява максимална прозрачност и следене в реално време на 3 компонента:
- вотът на девет членно международно жури от професионални фотографи
- вотът на публиката – стотици хиляди гласове на потребители от 87 страни
- популярността и интересът към всяка отделна фотография.

Voubs International Photography Awards 2016

На официалната церемоня във VIVACOM Art Hall ще присъстват четирима от членовете на журито – Белий Ден, Пини Хаму, Ерин Нейтън, както и българската представителка Лилия Йотова. Събитието ще бъде съпътствано от паралелна образователна програма с мастър класове по фотография.

VIPA 2016 се осъществява с подкрепата на VIVACOM. Партньори на VIPA 2016 са Асоциация на професионалните фотографи, Dnes.bg, Mikamagazine.com, iWoman.bg, Timeart.me, Stand.bg, Vijmag.bg, SofiaLive.bg, Fashioninside.bg, Vibes.bg, Trio.bg, Weekendclub.bg, Еmodno.com