БЪЛГАРСКИ ШИК И ЕЛЕГАНТНОСТ В РИМ

* НАЙ-ДОБРОТО ОТ СЕБЕ СИ ДАДОХА НАШИ МОДНИ ТВОРЦИ ВЪВ ВЕЧНИЯ ГРАД
* * Д-Р ВАННО: „В МИЛАНО МОГАТ ДА ЗАВИЖДАТ НА БЪЛГАРСКАТА МОДА!”

Галина Кондова

В прекрасните градини на прочутия замък „Сант Анджело” в Рим се състоя ревю спектакъл, за който дълго ще се говори. Пред многобройна италианска публика български модни творци и къщи показаха своите най-нови произведения. Сред удостоените с тази наистина висока чест бяха Милка Александрова – Бучи, „Мирó” и „Ирида”. Те показаха най-доброто от себе си, за да зарадват ценителите на оригиналния дизайн не къде е, а в една от столиците на световната мода – във вечния град. Уникалното допълване на жанровете бижута, всекидневен шик и вечерна арт мода допринесе за ефекта на компактност, концептуалност и „естетически плурализъм”. Какво видяха стотиците зрители – седнали и правостоящи през топлата августовска вечер в градините на римския замък „Сант Анджело”?

Прочутият замък „Сант Анджело” в нощта на българското модно представяне в Рим

Вечерта на българската мода в Рим бе открита с кратко слово на проф. д-р Любомир Стойков, председател на Академията за мода. Той запозна италианската публика с идеите на нашите участници и изтъкна колко е важно обстоятелството, че тъкмо във Вечния град – Рим, непосредствено до свещенното място – Замъка „Сант Анджело” българските дизайнири ще могат да покажат най-новите си творения.

Жана Яковлева и проф.д-р Любомир Стойков откриват вечерта на българската мода в градините на замъка „Сант Анджело”В знак на признателност за италианското гостоприемство и домакинство проф. Стойков подари двуезичното издание на „Алманах на българската мода 2008” на д-р Ванно, президент на Фондация „Покана за култура”, Бучи откри вечерта със своята нова колекция бижута, наименована “С цвят на магнолия”. Добрият замисъл личеше в чудесната презентация на колекцията бижута и облекла, резултат на специална хореография и сценография, тематично обвързани със символиката на емблематичното цвете. Милка Александрова - Бучи представи 30 бижута в бяло, изработени от естествени перли, планински кристали, седефи и сребърни старинни монети.

Модна къща “Мирó” пристигна в Рим с премиерната си колекция пролет-лято 2009. Както е известно, тази модна централа е носителка на двете най-престижни награди за моден дизайн и предприемачество у нас – „Златна игла” и „Моден Меркурий” на Академията за мода. Произведенията й, показани в градините на „Сант Анджело” бяха решени в духа на неконвенционалната елегантност. Роклите и полите запазват своята класическа дължина, характерни са подчертаващите сексапила и прилепващи по тялото форми. Вечерта завърши стилно, артистично и въздействащо, благодарение на оригиналните хрумвания на модна къща „Ирида” – носителка на „Златна игла” тъкмо в раздела за оригинален спектакъл. Стойностната музика – микс от фолк и модерни пиеси, специално подготвения речитатив на италиански език, както и самите произведения, съчетаващи по убедителен начин класиката и модерното предизвикаха спонтанни овации сред ценителите. Шефката на дизайнерския екип на „Ирида” Боряна Григорова и младата дизайнерка Наталия Живкова представиха официални облекла от последната колекция на модната къща “CATS - Лапи и Нокти”.

Произведения на Милка Александрова – Бучи, показани на ревю-спектакъла в Рим

Произведения на Милка Александрова – Бучи, показани на ревю-спектакъла в РимПроизведения на Милка Александрова – Бучи, показани на ревю-спектакъла в Рим

Всичките произведения на нашите дизайнери и модни централи бяха демонстрирани с грация и изящество от балерините на трупа „Аркадиа” с главен хореограф българската майсторка на балетното изкуство Ралица Кавалджиева. Водеща бе Лара Береану от БНТ. С бляскавия ревю-спектакъл на български дизайнери и модни къщи завършиха културните празници „София поздравява Рим” в градините на култовия замък „Сант Анджело” в италианската столица. Сред присъстващите на събитието специални гости бяха Марко Ди Стефано, зам.областен управител на регион Лацио, Силвио Ди Франча, известен италиански журналист и бивш зам.кмет по културата на община Рим, Антонелла Ди Джусти, кмет на историческата част на Рим, журналисти от много италиански медии, в т.. и от „РАИ Уно”, както и Марияна Бояджиева, консул на България в Италия, Иво Йонков, директор на Българския културен институт в Рим и много други.

Произведения на “Мирó”, показани на ревю-спектакъла в Рим

Произведения на “Мирó”, показани на ревю-спектакъла в РимС успех се увенча поредния проект на българо-италианската културна асоциация „Феникс” с председател Жана Яковлева и фондация „Щедро сърце”, представлявана от Розмари Демео. Самият проект е под патронажа на община София и област Лацио. Огромна заслуга за неговата реализация има д-р Ванно, която е президент на Фондация „Покана за култура”. Тя с оправдан патос и много емоция откриваше всяка от трите вечери и представяше гостуващите изпълнители. Закривайки вечерта на родния дизайн в Рим, тя каза, че е възхитена от видяното и, че според нея в Милано могат само да завиждат на българската мода. Благородната цел на организаторите е да осъществяват културен обмен между две европейски столици, създавайки традиция всяка година София да присъства качествено на лятната сцена в Рим. Сегашният проект се реализира с ценната помощ на “Bulgaria Air”, “Montecchi Group”, “Elisir Gambrinus”.

Снимки:

1. Прочутият замък „Сант Анджело” в нощта на българското модно представяне в Рим.
2. Жана Яковлева и проф.д-р Любомир Стойков откриват вечерта на българската мода в градините на замъка „Сант Анджело”.
3.- 5. Произведения на Милка Александрова – Бучи, показани на ревю-спектакъла в Рим.
6.-7. Произведения на “Мирó”, показани на ревю-спектакъла в Рим.
8. Мирослав Стамов – собственик на “Мирó” заедно с италиански балерини, които демонстрират произведенията на модната къща.
9.-12. Произведения на “Ирида”, показани на ревю-спектакъла в Рим.

Фото: © Любомир Стойков / „От игла до конец”

Мирослав Стамов – собственик на “Мирó” заедно с италиански балерини, които демонстрират произведенията на модната къща

Чети повече във “FASHION LIFESTYLE MAGAZINE”

Произведения на “Ирида”, показани на ревю-спектакъла в РимПроизведения на “Ирида”, показани на ревю-спектакъла в Рим

Произведения на “Ирида”, показани на ревю-спектакъла в РимПроизведения на “Ирида”, показани на ревю-спектакъла в Рим